Alle huurwoningen beschikken over een energielabel. Sinds 2015 is het dan ook verplicht om bij de verhuur, verkoop of oplevering van een woning een energielabel te overhandigen. Dit energielabel toont aan hoe energiezuinig een woning is. Maar wat is een energielabel precies?

Energiebesparend

Een energielabel is een label opgezet volgens Europese richtlijnen. Het label laat zien hoe milieuvriendelijk en energiebesparend de woning is. Ook geeft het label doorgaans informatie over de energie-duurzame prestaties van bijvoorbeeld gebruikte materialen bij het bouwen van de woning. Deze labels hebben een geldigheidsduur van 10 jaar.

Toekennen energielabel

Sinds 1 januari 2021 wordt de energiezuinigheid bepaald door een rekensoftware, genaamd NTA 8800. Om het energielabel te bepalen met de software, dient er een energieadviseur langs te komen. De expert berekent met de software de energiezuinigheid van een woning op basis van bijvoorbeeld afmetingen, de aanwezige isolatie en aanwezige installaties, zoals zonnepanelen. Op basis hiervan kan de adviseur berekenen hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en de koeling van een woning. De woning krijgt op basis van deze berekening het label A++++, A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G, waarbij A++++ het zuinigst is in energieverbruik en bij G juist de meeste energie wordt verbruikt. Met deze software zal de energiezuinigheid van een woning nauwkeuriger worden bepaald dan wanneer het label online wordt aangevraagd.

Kosten energielabel

De prijzen van het nieuwe energielabel zijn afhankelijk van het type woning en de aanwezige documentatie. De kosten voor een nieuw energielabel voor eengezinswoningen zullen ongeveer neerkomen op €300. Voor een appartement zullen deze kosten ongeveer neerkomen op €250, vanwege de kleinere ruimte. De precieze prijs van het label wordt bepaald door de energieadviseur.

Verplicht bij verhuur

Zoals gezegd is het label verplicht bij verhuur van een woning of gebouw. Ook geldt de verplichting bij nieuwe verhuur van studentenkamers en in sommige gevallen bij verhuur van vakantiewoningen. Het label moet zichtbaar in de woning zijn aangebracht en wordt enkel toegekend door gecertificeerde bedrijven. Een energielabel-opnemer is hiertoe bevoegd na het behalen van het daarvoor bestemde CITO-diploma.