Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn goedkope huurwoningen voor mensen die niet over genoeg financiële middelen beschikken om voor hun eigen huisvesting te zorgen. Deze woningen zijn meestal eigendom van een woningcorporatie. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag bijvoorbeeld uw inkomen niet te hoog zijn.

Wachtlijsten

In veel grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn er lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. De huur van een sociale huurwoning mag niet hoger zijn dan de sociale huurgrens. In 2013 was die grens 681,02 euro per maand. In 2014 steeg de sociale huurgrens naar 699,48 euro. Dit bedrag betreft kale huur en dus geen huur inclusief servicekosten.

Sociale huur

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning dien je je in te schrijven bij de gemeente die bepaalt hoe de woningen worden verdeeld. Ook heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze kan je verkrijgen bij de desbetreffende gemeente. De corporatie die de woning verhuurt, kan eisen stellen aan je minimale inkomen en gezinsgrootte. Verder mag je inkomen niet te hoog zijn. De woningcorporaties moeten namelijk 90% van de sociale huurwoningen beschikbaar stellen aan huishoudens met een maximaal inkomen van 34.678 euro per jaar (in 2014). De overige 10% is beschikbaar voor de hogere inkomens. Het helpt dus als jouw inkomen onder die grens van 34.678 euro valt. Je kan ook voorrang krijgen bij de verdeling van sociale huurwoningen. Een reden kan zijn: medische indicatie, de tijd die je ingeschreven staat, woon- en werkafstand, leeftijd en sociale indicatie.

 

Veelgestelde vragen over sociale huurwoningen:

We hebben enkele vragen die vaak werden gesteld over Kadaster en de daarbij behorende antwoorden voor u op een rijtje gezet.

Tags bij dit begrip: sociale huurwoning, sociale huur, kale huur, huisvestingsvergunning

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle begrippen

Reacties (2)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier
Door: a.de.ru | Geplaatst op 09 May 2014 om 14:17
Mijn buren hebben een sociale huurwoning toegewezen gekregen.
De vrouw heeft echter ruim een ton aan lijfrente op de bank uitstaan. Mijn vraag is nu :
hoe kan je dan toch een sociale huurwoning krijgen??
Door: Dariusz | Geplaatst op 20 June 2014 om 23:58
Geachte mevrouw/meneer ,
Ik ben invalide en ik woon met mijn vriendin die nu zwanger is en nog met mijn kleine dochter die 8 jaar heetf. Mijn huurovereenkomst eindigt op 30 augustus dit jaar. Ik probeer om nieuwe woning te zoeken maar iedereen zegt dat ik moet ergens anders gaan vragen. We kirjgen 1700 euro brutto per maand dus we hebben geen geld om huis te kopen. Daarom we zouden graag willen op lijst komen waar op mensen snel woning kunnen krijgen.
Ik wacht op uw antwoord. Heel erg bedankt voor het lezen.
Groeten ,
Darek Olejnik.

Reageer op de omschrijving van dit begrip

Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
(wordt niet getoond)