Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn goedkope huurwoningen voor mensen die niet over genoeg financiële middelen beschikken om een woning te huren in de vrije sector. Deze woningen zijn meestal eigendom van een woningcorporatie. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag bijvoorbeeld je inkomen niet te hoog zijn.

Wachtlijsten

Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. De huur van een sociale huurwoning mag niet hoger zijn dan de sociale huurgrens. In 2015 ligt deze grens op 710,68 euro. Dit bedrag betreft kale huur en dus geen huur inclusief servicekosten.

Sociale huur

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning dien je je in te schrijven bij de gemeente die bepaalt hoe de woningen worden verdeeld. Ook heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze kan je verkrijgen bij de desbetreffende gemeente. De corporatie die de woning verhuurt, kan eisen stellen aan je minimale inkomen en gezinsgrootte. Verder mag je inkomen niet te hoog zijn. De woningcorporaties moeten namelijk 90% van de sociale huurwoningen beschikbaar stellen aan huishoudens met een maximaal jaarinkomen van 29.825 euro per jaar (in 2015). De overige 10% is beschikbaar voor de hogere inkomens. Het helpt dus als jouw inkomen onder die grens van 29.825 euro valt. Je kan ook voorrang krijgen bij de verdeling van sociale huurwoningen. Een reden kan zijn: medische indicatie, de tijd die je ingeschreven staat, woon- en werkafstand, leeftijd en sociale indicatie.

 

Veelgestelde vragen over sociale huurwoningen:

We hebben enkele veelgestelde vragen over sociale huurwoningen voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

Tags bij dit begrip: sociale huurwoning, sociale huur, kale huur, huisvestingsvergunning

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle begrippen

Reacties (11)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier
Door: W Beekmans | Geplaatst op 16 April 2015 om 13:50
De grens van sociale huurgrens is nu gesteld op € 710,68 max.

Indien je na de maximale huur verhoging van 5% op € 717,47 komt bij een woningbouwvereniging, valt je woning dan nog onder sociale huurwoning of vrije sector?
Door: irina | Geplaatst op 22 June 2015 om 18:00
Ik woon in een huurwoning. Mijn huur is 735 Euro.ik heb deze woning met urgentie gekregen, dus kon niet weigeren. Heb wel huursubsidie, nu wil ik ruilen met iemand, en dan wordt de huur. 750,37. Dus geen subsidie mogelijk. Mag dit?? De sociale huur mag toch niet hoger zijn dan. 710?Hoe zit dat?Groetjes, Irina
Door: Mena | Geplaatst op 20 August 2015 om 14:56
Ik maak mij iedere weer laaiend over het feit dat er sociale woningen zijn. Weet men dan niet dat een uitkering maar 9oo euro per maand is, waar je buiten de huur ook nog andere lasten heb?
Het is toch waanzin om heel je inkomen aan huur te moeten geven?
Waar moet je dan nog van leven?
Ik kan dit niet begrijpen, dat woningbouw zo duur moet zijn.
Gezien er een half miljoen mensen onder het minimum leven.
Hopelijk draag ik mijn steentje bij door dit kenbaar te maken.
Wie volgt?
groetjes,
Door: t.k | Geplaatst op 27 August 2015 om 11:59
Halo,

Ik heb een sociale huurwoning aangeboden gekregen en geaccepteerd. Ik woon er met mijn man en zus.

Mijn zus wilt volgend jaar alweer weg omdat ze van plan is om te trouwen.
Ze was destijds meeverhuisd als meeverhuizend persoon.
Nu is ons inkomen dus inkomen van mij en mijn man niet meer tussen de 26 en 34 duizend.. kan de woningcorporatie ons uit huis zetten?
Door: Be | Geplaatst op 02 September 2015 om 15:48
Mijn vrouw en ik gaan uit elkaar.
De kinderen zullen bij mij blijven. Omdat wij graag willen dat de kinderen eenvoudig naar mijn ex-vrouw kunnen maar bij ons in de buurt geen huurwoningen in de sociale sector zijn, wil ik een woning kopen welke ik aan haar verhuur. De woninghuur zal volgens het puntensysteem huurwoning van de rijksoverheid bepaald worden zodat zij in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Kan een constructie op deze manier of gaat de verdeling van huurwoningen in de sociale sector altijd via de gemeente?
Door: ilse | Geplaatst op 07 April 2016 om 08:51
Als je nog uitkering hebt, heb je recht op 'n sociale huurwoning.
Ik betaal €351,-.
Mij is verteld dat de huren vd flats waar ik in woon niet boven €418,- komen.
Nu heb ik nieuwe buurtjes, die betalen €598,- voor 't zelfde flatje!!
Vind dit bizar!
Ik heb gebeld met wbv, zij zeggen dat 't met punten te maken heeft.
En zeiden ze, hij krijgt subsidie, hoezo?
Die subsidie was niet nodig geweest.
Weet iemand hoe dat werkt met die punten?
Door: E Veldhuis (alleenstaand) | Geplaatst op 23 April 2016 om 10:14
Heb belangstelling getoond voor een appartement in een flatgebouw. Kale huur ca. € 599,== per maand. Door de Belastingdienst vastgesteld jaarinkomen over 2014 was 22.037. Grens voor toewijzing was in dit geval 22.100.(Alleenstaand) Dus ONDER de grens. Wat doet de woningverenigng nu? Zonder mijn medeweten indexeren ze mijn inkomen over 2014 met 1,06 % zodat ik ongeveer 170€ boven de grens zit Resultaat...NIET toegewezen en dat voor € 170 meer OP JAARBASIS...Mijn vraag is: Had hier niet een of andere vorm van Coulance kunnen plaatsvinden? Je praat dan over een te hoog inkomen PER MAAND van € 14. Ik mag toch gevoegelijk aannemen dat in dit geval geen sprake is van "Scheefwonen"?
Door: Patricia | Geplaatst op 27 April 2016 om 19:20
De grens van sociale huurgrens is nu gesteld op € 710,68 max.

Indien je na de maximale huur verhoging van 4,6% op € 717,11 komt bij een woningbouwvereniging, valt je woning dan nog onder sociale huurwoning en kan er bezwaar worden gemaakt om het feit dat wij nu boven de maximale huurprijs zitten?
Door: Ans | Geplaatst op 15 May 2016 om 07:42
Wij hebben gereageerd op een sociale huurwoning. Nu vragen zij een IB60 van 2014. In 2014 was mijn partner werkloos en ik kreeg een studiefinanciering van €1200,- (incl. Partnertoeslag). Wel staat er op mijn IB60 dat ik in 2014 €1000,- heb verdiend, aangezien ik betaalde stage had gelopen (€250,- vergoeding per maand x 4 maanden). Mogen ze ons afwijzen, omdat een studiefinanciering niet mee wordt gerekend als inkomen en mijn stagevergoeding weer te weinig is en omdat mijn partner de hoofdhuurder is met €0,- inkomen?

Het zal erg fijn zijn als er iemand is die dit kan beantwoorden
Door: T | Geplaatst op 12 July 2016 om 21:14
ik weet echt niet hoe ik aan een sociale huurwoning moet komen. ik verdien niet genoeg om een gewone huurwoning te krijgen en mijn vrouw mag niet in nederland werken (amerikaans).

ik weet niet welke stappen ik moet nemen om een sociale huurwoning te krijgen.

op huurwoningen.nl staat er dat ik een huisvestingsvergunning moet aanvragen bij de gemeente waar ik woon en ook een verklaring, maar de gemeente zegt (je woont op dit adres.., wat van mijn ouders is)..

zou iemand mij kunnen vertellen wat ik moet doen om een sociale huurwoning te krijgen? want woonnethaaglanden is geen optie omdat er teveel mensen zijn die een urgentie/lokale voorrang hebben of ze staan al 8 jaar op die wachtlijst (ikzelf sta er pas 2 jaar op). mijn dank is groot!!!
Door: Django | Geplaatst op 12 July 2016 om 23:44
Ik woon in een sociale huurwoningen en betaal nu 695 euro nu wil de woningbouw vereniging gaan renoveren en zeggen dat er een huurverhoging aankomt mogen ze dan boven de grens van 710 euro verhogen ?

Reageer op de omschrijving van dit begrip

Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
(wordt niet getoond)