Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn goedkope huurwoningen voor mensen die niet over genoeg financiële middelen beschikken om een woning te huren in de vrije sector. Deze woningen zijn meestal eigendom van een woningcorporatie. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag bijvoorbeeld je inkomen niet te hoog zijn.

Wachtlijsten

Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. De huur van een sociale huurwoning mag niet hoger zijn dan de sociale huurgrens. In 2015 ligt deze grens op 710,68 euro. Dit bedrag betreft kale huur en dus geen huur inclusief servicekosten.

Sociale huur

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning dien je je in te schrijven bij de gemeente die bepaalt hoe de woningen worden verdeeld. Ook heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze kan je verkrijgen bij de desbetreffende gemeente. De corporatie die de woning verhuurt, kan eisen stellen aan je minimale inkomen en gezinsgrootte. Verder mag je inkomen niet te hoog zijn. De woningcorporaties moeten namelijk 90% van de sociale huurwoningen beschikbaar stellen aan huishoudens met een maximaal jaarinkomen van 29.825 euro per jaar (in 2015). De overige 10% is beschikbaar voor de hogere inkomens. Het helpt dus als jouw inkomen onder die grens van 29.825 euro valt. Je kan ook voorrang krijgen bij de verdeling van sociale huurwoningen. Een reden kan zijn: medische indicatie, de tijd die je ingeschreven staat, woon- en werkafstand, leeftijd en sociale indicatie.

 

Veelgestelde vragen over sociale huurwoningen:

We hebben enkele veelgestelde vragen over sociale huurwoningen voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

Tags bij dit begrip: sociale huurwoning, sociale huur, kale huur, huisvestingsvergunning

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle begrippen

Reacties (11)

Zelf een reactie plaatsen? Klik hier
Door: a.de.ru | Geplaatst op 09 May 2014 om 14:17
Mijn buren hebben een sociale huurwoning toegewezen gekregen.
De vrouw heeft echter ruim een ton aan lijfrente op de bank uitstaan. Mijn vraag is nu :
hoe kan je dan toch een sociale huurwoning krijgen??
Door: Dariusz | Geplaatst op 20 June 2014 om 23:58
Geachte mevrouw/meneer ,
Ik ben invalide en ik woon met mijn vriendin die nu zwanger is en nog met mijn kleine dochter die 8 jaar heetf. Mijn huurovereenkomst eindigt op 30 augustus dit jaar. Ik probeer om nieuwe woning te zoeken maar iedereen zegt dat ik moet ergens anders gaan vragen. We kirjgen 1700 euro brutto per maand dus we hebben geen geld om huis te kopen. Daarom we zouden graag willen op lijst komen waar op mensen snel woning kunnen krijgen.
Ik wacht op uw antwoord. Heel erg bedankt voor het lezen.
Groeten ,
Darek Olejnik.
Door: Najat khamma | Geplaatst op 15 December 2014 om 16:32
Geachte mevrouw meneer,
ik ben een vrouw van 48 jaar de afgelopen 11 jaar heb ik in italie gewoond en ook gewerkt, door de landurende crisis in italie ben ik een van de vele andere italianen maar ook buitenlanders die italie hebben besloten te verlaten nadat ik en mijn man onze banen heben verloren en geen vooruitzicht hebben op een nieuwe baan door de dramatische hoge werkloosheidscijfer. met twwe kinderen van nog geen anderhalf jaar (tweelingen) en na meer dan 2 jaar zoeken naar niwue baan zonder success en nadat wij al onze spaarcentjes buitbesteed hebben. andere keuze hadden wij niet dan terug remigreren naar nederland en opnieuw hier een nieuw leven beginnen met beteren toekomst voor onze kinderen en betere baar perspectieven...aangekomen in nederland 2weken geleden mochten wij logeren bij mijn broer in amsterdam...tot mijn grote schrik kreeg ik te horen van de gemeente dat ik niet in aanmerking kom voor een urgentie verklaring OMDAT IK DE AFGELOPEN 3 JAAR NIET IN AMSTERDAM HEB GEWOOND??!!! maar hoe kan ik aan deze voorwaarde voldoen als ik de afgelopen 11 jaar in het buitenland heb gewoond....!!! familieleden hebben geprobeerd een paar duizend euro voor ons te verzamelen als lening zodat wij in de vrije sector een woning kunnen huren !! OOK HIER GROTE SCHRIK OMDAT ZIJ ZEGGEN WIJ KOMEN NIET IN AANMERKING DOORDAT WIJ NIET KUNNEN AANTONEN DAT WIJ EEN MAAND INKOMEN HEBBEN DIE MINSTEND 3,5 KEER MOET ZIJN DAN DE MAAND HUURBEDRAG !! kortom nu hebben wij een nog grotere probleem.... wij kunnen nergens naartoe..mijn broer kan ons niet al te lang opvangen zelf heeft hij lage inkomen en geen grote woonruimte ons ons met z'n vieren te huisvesten !!! met leger des heils gebeld en die zeggen niet hele families onderdak te kunnen gegen en sturen ons terug naar de gemeenste ...kortom wij worden van her naar der geslingerd en wij met onze spullen in container en mijn gezien die erg lijdt onder de situatie !!!! en dit alles nadat ik bijn 28 jaar heb gewerkt en belasting heb betaald schijnt dat nu ik steun nodig heb wordt ik aan mijn lot over gelaten !!! wij smeken voor TIJDELIJKE WOONRUIMTE SLECHTS TOTDAT WIJ EEN BAANTJE HEBBEN EN OP ONZE EIGEN BENEN KUNNEN STAAN !!! m.v.g mevr. khamma
Door: Anita | Geplaatst op 19 March 2015 om 14:26
Geachte mevrouw/meneer,
Ik ben een vrouw (20) en ik heb een kindje (2,5), ik woon bij mijn moeder en stiefvader met mijn kind. We alle tijd ruzie maken. ik kan niet meer wonen met hen.
Elke keer zelfde hun herhaal dan mij moet ik verhuizen. Nodig me twee jaar van de school op kappers opleiding en zeg maar heb ik niet waar nu verhuizen. Dat is erg lastig en veel stressvolle situatie voor mij en mijn zoon.
Daarom zou ik willen vragen of ik een sociale woningbouw in deze situatie kan krijgen en hoe lang zou het geduurd?
Ik wachte op uw antwoord.
Met vriendelijke groet.
Anita.
Door: W Beekmans | Geplaatst op 16 April 2015 om 13:50
De grens van sociale huurgrens is nu gesteld op € 710,68 max.

Indien je na de maximale huur verhoging van 5% op € 717,47 komt bij een woningbouwvereniging, valt je woning dan nog onder sociale huurwoning of vrije sector?
Door: irina | Geplaatst op 22 June 2015 om 18:00
Ik woon in een huurwoning. Mijn huur is 735 Euro.ik heb deze woning met urgentie gekregen, dus kon niet weigeren. Heb wel huursubsidie, nu wil ik ruilen met iemand, en dan wordt de huur. 750,37. Dus geen subsidie mogelijk. Mag dit?? De sociale huur mag toch niet hoger zijn dan. 710?Hoe zit dat?Groetjes, Irina
Door: Mena | Geplaatst op 20 August 2015 om 14:56
Ik maak mij iedere weer laaiend over het feit dat er sociale woningen zijn. Weet men dan niet dat een uitkering maar 9oo euro per maand is, waar je buiten de huur ook nog andere lasten heb?
Het is toch waanzin om heel je inkomen aan huur te moeten geven?
Waar moet je dan nog van leven?
Ik kan dit niet begrijpen, dat woningbouw zo duur moet zijn.
Gezien er een half miljoen mensen onder het minimum leven.
Hopelijk draag ik mijn steentje bij door dit kenbaar te maken.
Wie volgt?
groetjes,
Door: t.k | Geplaatst op 27 August 2015 om 11:59
Halo,

Ik heb een sociale huurwoning aangeboden gekregen en geaccepteerd. Ik woon er met mijn man en zus.

Mijn zus wilt volgend jaar alweer weg omdat ze van plan is om te trouwen.
Ze was destijds meeverhuisd als meeverhuizend persoon.
Nu is ons inkomen dus inkomen van mij en mijn man niet meer tussen de 26 en 34 duizend.. kan de woningcorporatie ons uit huis zetten?
Door: Be | Geplaatst op 02 September 2015 om 15:48
Mijn vrouw en ik gaan uit elkaar.
De kinderen zullen bij mij blijven. Omdat wij graag willen dat de kinderen eenvoudig naar mijn ex-vrouw kunnen maar bij ons in de buurt geen huurwoningen in de sociale sector zijn, wil ik een woning kopen welke ik aan haar verhuur. De woninghuur zal volgens het puntensysteem huurwoning van de rijksoverheid bepaald worden zodat zij in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Kan een constructie op deze manier of gaat de verdeling van huurwoningen in de sociale sector altijd via de gemeente?
Door: Nadkad | Geplaatst op 31 October 2015 om 11:52
Geachte heer/mevrouw,

Ik heb op het moment een sociale huurwoning samen met mijn vrouw en 3 kinderen.

Ik zit op het moment ook helaas in de bijstaand. Toch heeft de woningbouwvereniging mijn huur laatst (juli 2015) mijn huur verhoogd naar de maximale huurgrens van €710,68 per maand. Dit is natuurlijk moeilijk met een bijstand en bijhorende huurtoeslag.

Los daarvan, ben ik bang voor een zaak. Namelijk dat wanneer ik weer aan het werk ga en het gezamenlijke inkomen meer dan €34911,- zal zijn. Hierdoor kan de woningbouwvereniging volgens mij weer een verhoging toepassen zodat ik boven de maximale huurgrens zit en hierdoor automatisch in de vrije sector val en ook geen recht op huurtoeslag heb.

Mijn vraag aan u is; kan dit zomaar? Is er niet een regeling die dit tegenhoudt? Ik ben er wel bang voor dat ik straks net boven het maximale inkomensgrens kom.

Ik hoop dat u een reactie kunt geven op mijn vraag.

Met vriendelijke groet,
Door: Sintija | Geplaatst op 28 December 2015 om 21:54
....

Reageer op de omschrijving van dit begrip

Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.

Uw reactie
(wordt niet getoond)