Worden mogelijkheden tijdelijke verhuur verruimd?

Onlangs heeft het kabinet een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer over tijdelijke verhuur. Dit voorstel zal in het najaar door de nieuw te vormen Tweede Kamer behandeld worden.

De bewindslieden willen meer mogelijkheden geven aan woningeigenaren om hun huis tijdelijk te verhuren. Begrijpelijk: zo kan het financiële leed van het bezitten van twee woningen verzacht worden. Voor hen is het belangrijkste in het voorstel dat de huurbescherming bij woningen die te koop staan verminderd wordt. En de maximumprijs bij verhuur in het kader van de Leegstandswet zou moeten worden losgelaten.

Voor woningeigenaren een heerlijk plan. En op het oog ook voor de markt: leegstand wordt voorkomen, en er zullen extra huizen beschikbaar komen voor woningzoekenden.

Niet iedereen is het met deze voorstellen eens. De Woonbond bijvoorbeeld – die opkomt voor de belangen van huurders. Zij vragen zich af waarom een maximale huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel niet zou hoeven te gelden voor huizen die te koop staan. Dit leidt tot een ontwikkeling waarbij er veel te hoge huren gevraagd worden, terwijl de huurders ook nog zomaar op straat gezet kunnen worden. De rechten van huurders worden hiermee wel heel sterk geschonden, stelt de Woonbond.

Het is nog lang niet gezegd dat deze voorstellen doorgaan. Eerst verkiezingen, dan behandeling van het voorstel. De uitkomst daarvan zal dan ook sterk afhangen van de verkiezingsuitslag.

Gerelateerd nieuws

Lees ook