Huurprijzen verdubbelen in grote steden

Terwijl studenten reikhalzend uitkijken naar het moment dat de WOZ-waarde de maximale huurprijs gaat bepalen, houden huurders in de grote steden gespannen hun adem in. Want in schaarstegebieden zoals Amsterdam, Utrecht en Eindhoven kan het nieuwe systeem leiden tot forse huurstijgingen.

Verdubbeling van de huurprijzen

Huurdersvereniging Amsterdam waarschuwt voor torenhoge huurprijzen en spreekt zelfs van verdubbeling van de huur. Zeker huurders van woningen in de binnenstad van Amsterdam kunnen rekenen op buitenproportionele stijgingen. Als de plannen er komen zoals Rutte en Samsom ze hebben uitgedacht, wordt de maximale huurprijs vanaf 1 januari 2013 bepaald op basis van 4,5% van de WOZ-waarde van de woning. Het oude puntensysteem gaat dus compleet op de schop. De vraag is of het nieuwe systeem wel zo eerlijk is. WOZ-waardes worden vaak bepaald door te kijken wat mensen bereid zijn te betalen voor soortgelijke woningen in dezelfde buurt. Het oude puntensysteem ging uit van de kenmerken van de woning zelf zoals dubbel glas, cv, moderne voorzieningen, woonoppervlak.

Particuliere sector

De Huurdersvereniging vreest dat vooral in de particuliere sector verhuurders flink gebruik zullen maken van de mogelijkheid om de huurprijzen te verhogen. Diezelfde verhuurders krijgen straks ook te maken met verhuurdersheffingen en zullen de kans grijpen om extra opbrengsten te genereren. Ten koste van de huurder.

Gerelateerd nieuws

Lees ook