Groot onderhoud en bouwprojecten huurwoningen op de schop

bron: Nu.nl

Woningcorporaties beginnen de gevolgen van de crisis en de daaropvolgende maatregelen duidelijk te voelen. En dan vooral in hun steeds minder gevulde portemonnee. Corporaties geven nu al aan dat ze genoodzaakt zijn om te bezuinigen op nieuwbouwprojecten en op groot onderhoud van voornamelijk sociale huurwoningen.

Verhuurderheffing

Uit een rondvraag bij 150 woningcorporaties werd duidelijk dat deze corporaties gewoonweg niet meer de middelen hebben om te investeren in nieuwe projecten. Dit heeft tot gevolg dat de bouw van in totaal 16.000 woningen wordt geschrapt met een waarde van 3 miljard euro. Vooral de omstreden verhuurdersheffing, die de regering zo'n 2 miljard op moet brengen, slaat diepe wonden bij de corporaties. Ook groot onderhoud zal eraan moeten geloven. Waarschijnlijk zullen 20.000 huurwoningen het de komende jaren zonder onderhoud moeten doen. Dus geen dubbel glas of betere isolatie. En toch zullen de huurders in de meeste gevallen wél meer huur gaan betalen. Dat valt dan natuurlijk moeilijk uit te leggen.

Maximale huurverhogingen

Door te besparen op onderhoud kunnen de woningcorporaties ongeveer 687 miljoen euro besparen. Ook zullen ze bezuinigen op het bouwen van opvangcentra, buurthuizen en scholen. Waar mogelijk zullen maximale huurverhogingen doorgevoerd worden. De huurprijzen worden in het nieuwe jaar gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woningen. Gevreesd wordt wel dat veel huurders de hogere huren niet kunnen betalen.

Woningmarkt op slot

Je begint je af te vragen of de maatregelen de plank niet volledig mis slaan. In plaats van nieuwe huurwoningen, bouwprojecten en de broodnodige investeringen wordt juist steeds minder gedaan in de woningmarkt. De vraag naar huurwoningen voor middeninkomens stijgt, scheefwoners moeten hun huis uit, maar kunnen nergens heen en de koopmarkt zit volkomen op slot. Laten we hopen dat 2013 een beter jaar wordt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook