Vraag en aanbod huurwoningen nemen beiden toe

bron: Nu.nl

Er zijn steeds meer mensen op zoek naar een huurwoning. Het is dan ook gunstig dat het aantal huurwoningen dat aangeboden wordt ook groeit. Dit blijkt uit een onderzoek onder verschillende partijen in de woonsector.

Kopen is verleden tijd

De markt voor woningen in de vrije sector trok in 2012 erg aan volgens Pararius.nl. Dit was te merken aan het aantal bezoekers dat de website van Pararius bezocht. De hoeveelheid verhuurde woningen steeg flink en ook het aanbod schoot omhoog. Opvallend is dat de prijs per vierkante meter gemiddeld omlaag ging, terwijl de verwachting is dat de huurprijzen in 2013 weer gemiddeld omhoog gaan. Deze verwachte stijging is echter grotendeels toe te schrijven aan de verhuur van koopwoningen die eigenaars niet verkocht krijgen.

Huren lijkt een logische stap

De Nederlandse Woonbond, belangenvereniging van huurders en woningzoekenden, bevestigt de ontwikkeling. Directeur Ronald Paping zegt dat alles er op wijst dat de vraag naar huurwoningen toeneemt.

''Mensen die willen kopen, krijgen vaak de financiering niet rond. Degenen die kunnen kopen, doen dat niet vanwege de nog altijd dalende prijzen. Het idee dat kopen een mooie manier is om vermogen op te bouwen, is helemaal weg.''

Paping stelt verder dat het aanbod aan huurwoningen sneller blijft stijgen dan dat van koopwoningen. Waar dit voorheen nog de helft was, wordt nu 75% van de nieuwbouwwoningen aangeboden als huurwoning.

Flexibele instelling

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is wellicht de belangrijkste oorzaak van de trend, aldus de Woonbond en Pararius.nl. Banken financieren immers geen koopwoning voor mensen zonder vast arbeidscontract en daarnaast willen steeds minder mensen ‘vastzitten’ aan een koopwoning. Dit omdat baanzekerheid een stuk minder voor de hand liggend is dan in het verleden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook