Duizenden klachten over inkomensafhankelijke huurverhoging

bron: Nu.nl

De inkomensafhankelijke huurverhoging blijft de gemoederen flink bezighouden. Zelfs nu bekend is wat huurders precies te verwachten staat, regent het klachten bij de woningcorporaties. De meest gehoorde klacht? Corporaties zouden huurverhogingen baseren op een te hoog inkomen dat nog stamt uit 2011. Veel huurders stellen dat hun inkomen inmiddels drastisch is gedaald door bijvoorbeeld baanverlies of dat ze juist in 2011 eenmalig een hoger inkomen hadden.

Klachten over huurverhoging

Bij verschillende corporaties zoals De Alliantie, Ymere en Portaal stond de telefoon de afgelopen weken roodgloeiend. Honderden huurders lieten weten het niet eens te zijn met de huurverhoging. Verwacht wordt dat rond 1 juli het aantal klachten weer toe zal nemen. Vanaf die datum zal de inkomensafhankelijke huurverhoging daadwerkelijk worden ingevoerd. De verhoging die vooral is bedoeld om scheefwoners te overtuigen van het nut een andere woning te zoeken, kan variëren van 4% voor de lagere inkomens tot 4,5% voor de middeninkomens en 6,5% voor de hogere inkomens.

Particuliere verhuurders

Ook sommige particuliere verhuurders proberen een slaatje te slaan uit de huurverhoging die bedoeld is voor de sociale huursector. De particuliere verhuurders willen ook de huur verhogen met 6,5% omdat ‘dat zou moeten op grond van het inkomen van de huurder’. Dit is natuurlijk klinkklare onzin aangezien bij particuliere verhuur deze inkomensafhankelijke huurverhoging helemaal niet aan de orde is en doorgaans de jaarlijkse huurverhoging rond de 2,5 tot 3% ligt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook