Blok: Woningcorporaties moeten terug naar de basis

bron: NOS

Terug naar de basis. En weg met alle commerciële activiteiten en randwerkzaamheden. Woningcorporaties moeten weer gaan doen waar ze voor zijn opgericht, namelijk het bouwen en onderhouden van sociale huurwoningen in hun eigen regio. Aldus minister Stef Blok.

Afstoten commercieel vastgoed

De minister Wonen is duidelijk niet gecharmeerd van de manier waarop woningcorporaties tegenwoordig te werk gaan. Dure huurhuizen met huurprijzen boven de sociale grens van 681 euro, kantoorpanden, garages, koopwoningen: de corporaties proberen graantjes mee te pikken in commercieel vastgoed en dat is nu juist niet waar ze zich mee bezig zouden moeten houden. Blok pleit dan ook voor het afstoten van de commerciële activiteiten - deze zouden tijdelijk ondergebracht kunnen worden in een ‘overgangs-BV’ - zodat de focus weer komt te liggen in het huisvesten van mensen met een middel tot laag inkomen. Volgens Blok gaat het om onroerend goed ter waarde van zo’n 50 miljard euro. Het totale bezit van corporaties ligt rond de 260 miljard euro.

Achterstandswijken in de slop

Bestuurders van corporaties zijn echter bang dat door het afstoten van onroerend goed vooral achterstandswijken verder in de slop raken. Zij denken dat pensioenfondsen en beleggers geen heil zien in het onderhouden en opknappen van deze wijken, terwijl de corporaties juist door hun gevarieerde aanbod aan vastgoed hier goede zaken kunnen doen en tot voor kort ook deden. Minister Stef Blok ziet het anders. Hij vindt namelijk dat het helemaal niet de taak is van woningcorporaties om wijken leefbaar te maken. Hij denkt dat gemeenten en maatschappelijke instellingen hiervoor hun handen uit de mouwen horen te steken. Best wrang als je bedenkt dat nog niet zo lang geleden corporaties juist werden aangespoord om flink te investeren in het opknappen van buurten en wijken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook