Minister Blok en Aedes gaan eindelijk akkoord met verhuurdersheffing

bron: Cobouw.nl

Het is definitief. De verhuurdersheffing die niemand leek te willen behalve minister Wonen Stef Blok, komt er dan toch echt aan. Na maanden van kritiek en gesteggel over de invulling van de heffing hebben koepelorganisatie Aedes en minister Blok elkaar de handen geschud en het akkoord hun zegen gegeven. De woningcorporaties komen er nu dus niet meer onderuit en moeten in 2017 een totale heffing ophoesten van 1,7 miljard euro. Als tegenprestatie is Blok bereid meer geld vrij te maken voor de corporatiesector, namelijk 400 miljoen euro.

Investeren in bouw

Het akkoord had wat voeten in de aarde. Corporaties vreesden de heffing vooral omdat ze bang waren dat hun investeringsmogelijkheden als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Terwijl juist nu de woningbouw compleet op haar gat ligt en schreeuwt om een flinke financiële injectie.

BTW-voordeel

Doordat minister Blok nu heeft toegezegd 400 miljoen euro vrij te maken en er 60 miljoen euro extra in het laatje komt door een BTW-voordeeltje, is Aedes toch akkoord gegaan.

Kerntaken corporaties

In het akkoord is verder vastgelegd dat de woningcorporaties zich vooral gaan toeleggen op hun kernactiviteiten. Dit houdt in dat de sociale en commerciële activiteiten strikt gescheiden worden. Ook zal het Waarborgfonds Sociale Woningbouw meer betrokken worden bij saneringen. Minister Blok hoopt dat na het bereiken van dit akkoord er eindelijk weer gebouwd kan worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook