Huurverhoging in juli van 4,7% de grootste in 19 jaar

bron: CBS.nl

Een huis kopen wordt zo onderhand aantrekkelijker dan een huis huren. Terwijl de huizenprijzen nog steeds dalen - weliswaar in een gematigd tempo - werden de huurprijzen in juli flink opgeschroefd. De inkomensafhankelijke huurverhoging heeft vooral als doel om scheefwoners ertoe te zetten een andere woning te zoeken, hetzij een duurdere huurwoning of een koopwoning. De huurprijzen stegen dan ook het meest voor huurders met een hoog inkomen. De gemiddelde huurstijging kwam in juli neer op 4,7%, dit is de grootste huurstijging sinds 1994.

Sociale verhuurders

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maken duidelijk dat de forse huurstijgingen voornamelijk werden doorgevoerd door de sociale verhuurders zoals woningcorporaties. Gemiddeld verhoogden zij de huur met 5%. De sociale verhuurders zijn verantwoordelijk voor de verhuur van 80% van de huurwoningen. Particuliere verhuurdershielden het bij een gemiddelde huurstijging van 3,7%.

Maximale huurverhoging

Gelukkig voor veel huurders met een hoog inkomen, dat wil zeggen een inkomen boven de 43.000 euro, werd bij slechts 53% van de huurders de maximale huurverhoging van 6,5% doorgevoerd. De lagere inkomens kregen wel vrijwel allemaal te maken met de minimale huurverhoging van 4%.

Gerelateerd nieuws

Lees ook