Woningwaarderingsstelsel verandert definitief in nieuw puntensysteem

bron: Nu.nl

Het woningwaarderingsstelsel gaat definitief op de schop. Maar tot opluchting van woningcorporaties en huurders wordt het systeem niet compleet op z’n kop gezet zoals eerst de bedoeling was. Bovendien zal de WOZ-waarde minder invloed hebben op de huurprijzen dan voorheen in het regeerakkoord was vastgelegd. Het lijkt er zelfs op dat minister Blok's voorstel voor alle partijen acceptabel is.

Huurwoningen in de Randstad duurder

Minister Blok liet vandaag weten dat het nieuwe puntensysteem waarmee de huurprijs van een woning kan worden bepaald anders werkt dan het woningwaarderingsstelsel zoals we dat nu kennen. Zo zal de gewildheid en locatie van de woning een grotere rol gaan spelen in het vaststellen van de huurprijs van de woning. Huurwoningen in de Randstad worden bijvoorbeeld duurder dan woningen op het platteland.

Minder ingewikkeld puntensysteem

Het puntensysteem zal minder ingewikkeld worden dan het oude systeem en zal per 1 juli 2014 worden ingevoerd. Voorheen speelden bijvoorbeeld de afstand van de woning tot een bushalte nog een rol. Blok denkt dat het nieuwe systeem zal leiden tot een gezondere woningmarkt. Hopelijk heeft de minister Wonen het dit keer bij het rechte eind.

Gerelateerd nieuws

Lees ook