Huis kopen goedkoper dan sociale woning huren

bron: Volkskrant.nl

Wat voor lange tijd onmogelijk werd gehouden, wordt nu toch echt werkelijkheid. Een huis kopen is goedkoper geworden dan het huren van een sociale huurwoning. Als je dit jaren geleden had geroepen, was je zeer waarschijnlijk direct in een dwangbuis opgenomen in een psychiatrische inrichting. In 2013 kunnen we er echter niet langer meer omheen. Onderzoek van de Volkskrant laat zien dat de woonlasten voor kopers in de regio Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond lager liggen dan voor sociale huurders.

Sociale sector

Je zou je bijna afvragen hoe het toch komt dat nog steeds zoveel huurders de stap niet durven te maken naar een koopwoning. De resultaten van het onderzoek laten zien dat nieuwe huurders in de sociale sector per vierkante meter maandelijks ruim eenderde meer betalen aan woonlasten dan huizenkopers. Huurtoeslag werd in het onderzoek overigens buiten beschouwing gelaten.

Maximale huurprijzen

De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben het beeld van de woningmarkt compleet scheef getrokken. Was voorheen sociale huur een synoniem voor spotgoedkoop huren, tegenwoordig is huren gewoonweg niet zo goedkoop meer. Huizenprijzen van koopwoningen zijn tot op heden 20% gedaald terwijl de rente ongekend laag is. Huurprijzen daarentegen zijn met meer dan 15% gestegen en het einde lijkt nog niet in zicht, gelet op het nieuwe beleid van woningcorporaties om nieuwe huurders de maximale huurprijs te vragen. Voorheen vroegen corporaties doorgaans 70% van de maximale huur.

Vrije sector huurwoningen

Wil je toch nog sociaal huren, dan kan je dat het beste doen in Amsterdam en wel in een sociaal huurappartement. Deze type woningen zijn met een huurprijs van 10,80 euro per vierkante meter gemiddeld nog 20 cent per maand goedkoper dan koopwoningen. Huurders van particuliere huurwoningen, ook wel vrije sector huurwoningen, zijn in alle regio’s veel duurder uit dan huizenkopers. Ze betalen maar liefst twee keer zoveel aan woonlasten dan kopers van dezelfde type woningen.

Lees ook: Waar moet je opletten bij het huren van een huis?

Gerelateerd nieuws

Lees ook