Aedes boos op minister Blok om dubieus huurbeleid

bron: Nu.nl

Aedes, overkoepelende organisatie van woningcorporaties, is boos op minister Blok. De brancheorganisatie stelt dat de inkomensafhankelijke huurverhoging alleen maar problemen heeft opgeleverd, dat de gemeenten en Belastingdienst hebben gefaald bij de informatieverstrekking en dat de verhuurdersheffing eigenlijk nog steeds van de baan moet. Dat laatste wordt lastig, zeker nu ook Aedes haar handtekening heeft gezet onder een akkoord met minister Blok.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Volgens voorzitter Marc Calon gaat er nog veel te veel fout bij de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging. De Belastingdienst communiceert niet goed met corporaties en verhuurders terwijl gemeenten onvolledige WOZ-documenten leveren en over verouderde woningadministratie beschikken. De procedures dienen dus ook verbeterd te worden. Door de rommelige afhandeling heeft 15% van de woningcorporaties dit jaar geen huurverhoging in kunnen voeren.

Bekritiseerde verhuurdersheffing

Die huurverhoging was weer essentieel voor corporaties om de verhuurdersheffing te kunnen bekostigen. Ook deze heffing is een doorn in het oog van Aedes. Door de onbetaalbare heffing hebben de corporaties geen mogelijkheden om woningen te bouwen. Woningen die hard nodig zijn, zo meent Calon. Dat corporaties in krimpgebieden een korting krijgen op de heffing is geen oplossing. Dat houdt slechts in dat andere woningcorporaties nog meer moeten betalen. Onzinnig dus.

Huursombenadering

De onduidelijkheden rond het woningwaarderingsstelsel blijven ook te lang rondzingen. Daarom roept Calon op tot duidelijkheid op korte termijn zodat corporaties weten waar ze aan toe zijn. Aedes is groot voorstander van de huursombenadering wat inhoudt dat corporaties de vrijheid krijgen om zelf te bepalen welke woningen in aanmerking komen voor huurverhoging.

Morgen praat het kabinet verder over het veel besproken huurbeleid.

Gerelateerd nieuws

Lees ook