Huurverhogingen van honderden euro's door verhuurdersheffing

bron: BNR.nl

De verhuurdersheffing blijft de gemoederen flink bezighouden. Het stokpaardje van minister Blok is sinds de eerste keer dat de heffing in de groep werd gegooid overladen met genadeloze kritiek. Zo zou de verhuurdersheffing alle investeringsmogelijkheden bij woningcorporaties verpulveren. Nu blijkt uit onderzoek van Vereniging Vastgoedbelang dat vooral huurders van sociale huurwoningen de pineut zijn als die woningen in bezit zijn van particuliere eigenaren. Het zou hierbij jaarlijks gaan om honderden euro's.

Particulier verhuurders

In totaal gaat het om huurders van meer dan 400.000 sociale huurwoningen. Het betreft specifiek huurders die in een sociale huurwoning van een particuliere eigenaar wonen omdat deze eigenaar niet kan profiteren van de handelswijze van woningcorporaties. Particuliere verhuurderskunnen in tegenstelling tot corporaties niet zomaar geld terugverdienen door onroerend goed te verkopen of profiteren van de lage rente die wel geldt voor corporaties.

Huurders betalen heffing

Toch zullen de particuliere verhuurders van sociale huurwoningen ook gewoon de heffing op moeten hoesten. De makkelijkste manier voor hen om geld binnen te harken is door het verhogen van de huur. En dus kunnen de huurders erop rekenen dat de heffing op hun bordje komt te liggen. Dit was ook het grote punt van kritiek: een heffing bedoeld voor verhuurders (het heet tenslotte niet voor niets verhuurdersheffing), betaald door huurders. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Gerelateerd nieuws

Lees ook