Aandeel betaalbare huurwoningen in sociale huursector fors omlaag

bron: Woonbond.nl

Het lijkt erop dat er steeds minder goedkope huurwoningen te vinden zijn. Cijfers van Centraal Fonds Volkshuisvesting laten zien dat het aandeel betaalbare huurwoningen in vijf jaar afnam van ruim 28% naar 19,3%. Onder betaalbaar worden huurwoningen verstaan met een huurprijs van maximaal 374 euro per maand. Het aandeel dure huurwoningen in de sociale huursector met huurprijzen tussen de 574 en 681 euro verdubbelde juist weer van 5,2% naar 10,4%.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Of de ontwikkelingen zo zorgwekkend zijn dat er meer goedkope huurwoningen moeten worden gebouwd, blijft de vraag. De huurprijzen zijn fors gestegen, mede doordat de inkomensafhankelijke huurverhoging is ingevoerd. Of de huurverhogingen ook het beoogde effect hebben opgeleverd, is nog niet duidelijk. Minister Stef Blok voor Wonen hoopte vooral scheefwoners het laatste zetje te kunnen geven om in plaats van een sociale huurwoning een particuliere huurwoning te zoeken of een huis te kopen.

Woningcorporaties onder toezicht

Overigens maakte CFV ook bekend dat van de 380 woningcorporaties er 89 scherp in de gaten worden gehouden. Dat is bijna 25% van alle corporaties. Volgens CFV dragen deze corporaties extra financiële risico’s met zich mee. Twee corporaties ondergaan momenteel een sanering, namelijk Vestia en WSG.

Gerelateerd nieuws

Lees ook