Belastingdienst verzamelt onwettig inkomensgegevens van huurders

bron: NRC.nl

In deze tijd van het oer-Amerikaanse eavesdropping zou je eigenlijk nergens meer versteld van moeten staan. Het voelt al bijna als vanzelfsprekend dat ook de Nederlandse inlichtingendienst welgeteld 1.800.000 telefoontjes vastlegde en afluisterde. Enige trots lijkt op zijn plek: wat de VS kan, kunnen wij lekker ook! Toch krijg ik een vieze smaak in mijn mond als blijkt dat de Belastingdienst inkomensgegevens van álle verhuurders heeft verzameld. Onwettig en ongehoord. De fiscus ‘belooft beterschap’. Gelukkig maar.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Het hele gedoe rond verstrekking van inkomensgegevens begon door het invoeren van inkomensafhankelijke huurverhogingen. Om te kunnen bepalen welke maximale huurverhoging bij een huurder van toepassing is, dient de verhuurder te weten in welke inkomensgroep de huurder valt. Deze gegevens worden door de Belastingdienst doorgeven aan de verhuurder. Let wel, de inkomensafhankelijke huurverhoging geldt alleen voor de sociale huursector!

College Bescherming Persoonsgegevens

Nu heeft echter het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ontdekt dat de fiscus de inkomensgegevens van alle huurders heeft verzameld, dus zowel van huurders in de sociale sector als in de vrije sector. En dat mag niet. Woningen in de vrije sector en sociale huurwoningen waar al de maximale huur voor wordt gevraagd, zouden gevrijwaard moeten worden. Gevalletje ‘Foutje, bedankt!’? Of zit er toch meer achter?

Vrije sector huurwoningen

In totaal heeft de fiscus gegevens van 12% van alle huurwoningen te veel in haar bestand opgenomen. Dit waren vrije sector huurwoningen. Dat zijn maar liefst 350.000 huurwoningen. De CBP noemt het handelen van de Belastingdienst ‘bovenmatig’ en ‘onrechtmatig’.

Wat de Belastingdienst met de terechtwijzing van het CBP gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. En dus rest ons niets anders dan te hopen op een fiscus die wel volgens de wet handelt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook