Belastingdienst informeert verhuurders over inkomens van huurders

bron: Accountancynieuws.nl

Na de bekendmaking dat de Belastingdienst verhuurders informatie zou gaan verstrekken over de inkomens van huurders ontstonden flink wat relletjes. In Amsterdam werd zelfs een rechtzaak aangespannen om de informatieverstrekking tegen te gaan. Huurders vonden de werkwijze een grove schending van hun privacy. De komende week zal de Belastingdienst dan toch verhuurders informeren over de categorie waarin de inkomens van huurders vallen. Een werkwijze waarmee te leven valt.

inkomensafhankelijke huurverhoging

Het blijft een grappig gegeven dat eerst heel Nederland in opstand komt tegen de werkwijze van de Belastingdienst en er vervolgens maandenlang geen woord meer over vuil wordt gemaakt. Verhuurders hebben informatie over de inkomens van huurders nodig om de juiste inkomensafhankelijke huurverhoging door te kunnen voeren. Deze huurverhoging geldt alleen voor sociale huur, dus voor huurwoningen met een maximale huurprijs van 699 euro per maand (2014).

Inkomenscategorie

De juiste middenweg lijkt gevonden doordat de Belastingdienst geen gedetailleerde inkomensgegevens doorspeelt naar verhuurders, maar slechts aangeeft in welke categorie het inkomen valt. Dat kan zijn in de categorie tot 33.000 euro, tussen 33.000 en 43.000 euro en de hogere inkomens. Per categorie geldt een andere huurverhoging, respectievelijk 4%, 4,5% of 6%. Het uiteindelijke doel van de inkomensafhankelijke huurverhoging is om scheefwonen tegen te gaan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook