De hervormingsplannen voor de huursector van minister Blok

bron: Nugeld.nl

Hij is een tijdje uit beeld geweest maar zat ondertussen achter de schermen druk te schrijven aan een nieuw hervormingsplan voor de huursector. Minister Stef Blok doet weer van zich spreken en hoe! Tijdelijke huurcontracten, kerntaken voor woningcorporaties, een nieuw puntenstelsel en het verhogen van de inkomensgrens voor sociale huur: het zijn een paar witte konijnen uit de hoge hoed van minister Blok.

Betere doorstroming

Tovert hij de woningmarkt weer om in een bruisend geheel? Daar zal niet iedereen van overtuigd zijn. Toch zijn enkele voorstellen duidelijk erop uit om bijvoorbeeld de doorstroming weer op gang te krijgen, om sociale huur weer bereikbaar te maken voor huurders met lage inkomens.

Tijdelijke huurcontracten

Tijdelijke huurcontracten moeten starters ertoe zetten sneller en vaker te verhuizen naar een andere woning. Ben je meer gaan verdienen? Dan is een duurdere huurwoning een reële optie. Blok hoopt zo scheefwoners aan te kunnen pakken en meer ruimte te creëren voor de huurders met lage inkomens. Deze groep staat nu vaak op jarenlange wachtlijsten voor een sociale huurwoning.

Inkomensgrens sociale huur

Ook de huurders met een inkomen tussen de 34.000 en 38.000 euro kunnen vaak geen geschikte huurwoning vinden. Voor een sociale huurwoning verdienen ze te veel terwijl er tegelijkertijd weinig betaalbare woningen te vinden zijn in de vrije sector. Blok wil daarom de inkomensgrens voor sociale huur voor vijf jaar verhogen tot 38.000 euro.

Nieuw woningwaarderingsstelsel

Bij het bepalen van de maximale huurprijs zal straks ook de locatie van de sociale huurwoning een factor worden. De WOZ-waarde van een woning zal voor 25% meetellen in het bepalen van de huurprijs. Het oude puntenstelsel gaat dus op de schop.

Kerntaken van woningcorporaties

Corporaties dienen zich voortaan te focussen op het aanbieden van betaalbare woningen voor huishoudens met lage inkomens. Bovendien zullen corporaties beter gaan controleren of een woning betaalbaar is voor een huurder. Woningcorporaties mogen zich enkel nog onder strikte voorwaarden bezighouden met huisvesting voor de hogere inkomens.

Niet iedereen zal het eens zijn met de plannen van minister Blok. De Woonbond heeft al laten weten bang te zijn dat er nauwelijks meer woningen beschikbaar komen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook