Aanbod sociale huurwoningen in Amsterdam ver onder de maat

bron: Parool.nl

Het huuraanbod in Amsterdam blijft een twistpunt tussen de politieke partijen en andere belangengroeperingen. Wel of geen vermindering van het aantal sociale huurwoningen? En hoe zit het met het huuraanbod voor de middeninkomens? Het aantal sociale huurwoningen daalt gestaag terwijl er steeds meer duurdere huurwoningen uit de klei worden gestampt. De Amsterdamse Huurdersvereniging is in ieder geval duidelijk: handen af van de sociale huur!

Ondergrens sociale huur

De Huurdersvereniging zoekt de confrontatie op met D66 en GroenLinks. Deze partijen willen namelijk dat het percentage aan sociale huurwoningen in Amsterdam verder omlaag gaat. Momenteel bestaat zo’n 58% van het huuraanbod uit sociale huur. Daar kan volgens beide politieke partijen nog wel wat van af worden gesnoept. Ze willen de ondergrens dan ook verder verlagen tot 45%. ‘Mooi niet!’, roept de Amsterdamse Huurdersvereniging. Volgens de vereniging is 55% een beter streven.

Urgentieverklaring

Steeds meer mensen met een laag tot modaal inkomens hebben heel veel moeite met het vinden van een betaalbare huurwoning in Amsterdam. Tel daarbij op dat de laatste jaren het aanbod aan duurdere huurwoningen met 20% steeg. De helft van het aantal huurders van een sociale huurwoning kreeg een sociale huurwoning toegewezen door een urgentieverklaring. Dat maakt volgens de vereniging al duidelijk hoe belangrijk het is dat de sociale huur voldoende in stand wordt gehouden.

Open brief

De Amsterdamse Huurdersvereniging heeft inmiddels in een open brief aan D66 en GroenLinks gevraagd om hun plannen te heroverwegen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook