Huurprijs sociale woningbouw fiks omhoog

bron: Wsw.nl

Volgens het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zal de huurprijs van sociale huurwoningen tot 2018 jaarlijks aanzienlijk gaan stijgen. En dat terwijl veel sociale huurders onder de armoedegrens leven.

Verhuurdersheffing

Volgens het WSW zijn de aangekondigde huurverhogingen van de woningcorporaties een direct gevolg van de ingevoerde verhuurdersheffing, alsmede het vooruitzicht op de vennootschapsbelasting die naar verwachting zal moeten worden betaald. Door deze twee sancties zullen de inkomsten van de corporaties naar verwachting met zo’n 14% dalen. Om dit verlies te compenseren zal de maandhuur van sociale huurwoningen tot 2018 jaarlijks met gemiddeld 4,2% worden verhoogd.

Armoedegrens

Het WSW zet kritische kanttekeningen tegenover de uitvoerbaarheid van de geplande bezuinigingsmaatregel. Voor zittende sociale huurders zal de maandhuur namelijk gemiddeld jaarlijks met 3,1% stijgen, terwijl onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) aantoonde dat een fors aantal huurders onder de armoedegrens leeft. Dit betekent dat een sociale huurwoning waarvan de huurprijs in 2013 nog 400 euro bedroeg, in 2018 zo’n 465,96 euro per maand zal gaan kosten.

Nieuwe huurders extra benadeeld

De woningcorporaties zijn voornemens om de huur voor nieuw afgesloten huurcontracten nog sterker te laten stijgen. Op deze manier willen zij de beoogde gemiddelde stijging van 4,2% bewerkstelligen. Deze stijging kan ongewenst uitpakken, stelt het WSW, doordat de stijging nieuwe huurders zou kunnen afschrikken. Bovendien kunnen zittende huurders hierdoor worden ontmoedigt om een nieuwe woning te zoeken. De geplande huuropbrengsten zouden hierdoor aardig tegen kunnen vallen.

Andere besparingsmaatregelen

Naast het verhogen van de huur zijn de corporaties ook van plan om de bouw van nieuwe woningen de komende vijf jaar flink terug te schroeven. Waren zij twee jaar geleden nog voornemens om 150.000 nieuwe woningen te bouwen, nu staan er voor de komende vijf jaar slechts 100.000 nieuwe woningen in de planning. Met deze aanpassing verwachten de corporaties 41,8 miljard euro uit te geven aan de bouw, in plaats van de eerder begrote 54,9 miljard. Eerder dit jaar werd al bekendgemaakt dat de corporaties zo’n 10.000 banen zullen schrappen vanwege de verhuurdersheffing.

Gerelateerd nieuws

Lees ook