Woningcorporatie plande adoptie aap

bron: Nu.nl

Het sponsoren van een olifantenparade, het aanschaffen van een jachthaven en zelfs het adopteren van een aap: slechts een kleine greep uit de bizarre projectvoorstellen die woningcorporaties de afgelopen jaren aan het ministerie hebben voorgelegd. De enquêtecommissie haalde donderdag voor het eerst verhaal.

Woningcorporaties verhoord

Van juni tot begin juli 2014 zal de parlementaire enquêtecommissie openbare verhoringen houden met de Nederlandse woningcorporaties. Dit naar aanleiding van aanhoudende misstanden binnen de corporaties, die soms gepaard gingen met grote verliezen. Deze verliezen moesten vervolgens op de huurders van de corporaties worden verhaald.

Dure grappen

Volgens Tom Lensen, voormalig toezichthouder van corporatie Rentree, kunnen veel slechte voorstellen worden toegedicht aan fanatieke corporatiebazen met wilde plannen. ‘Het zijn allemaal dominante mannen,’ aldus Lensen. Minister Stef Blok (Ministerie van Wonen) is nu voornemens om daar een stokje voor te steken. Zo wil hij voorkomen dat er opnieuw aan verliesdraaiende projecten wordt begonnen die ten koste gaan van onder meer huurders van sociale huurwoningen. Blok is daarnaast van plan om het huidige toezicht op woningcorporaties sterk aan te scherpen.

Kamerleden gehoord

Afgelopen donderdag heeft de commissie Kamerleden verhoord. Paulus Jansen, voormalig parlementariër voor de SP, kaartte aan dat de Kamer flink wat steken heeft laten vallen, hoewel zij dan ook zeer slecht werd geïnformeerd. Het herkennen van de problemen werd bovendien bemoeilijkt doordat er de afgelopen jaren een flinke doorstroom was van ministers.

Gerelateerd nieuws

Lees ook