Aantal huurders met een betalingsrisico explosief gestegen

bron: Nu.nl

Het aantal huurders in Nederland dat niet aan de verplichte betalingen kan voldoen is tussen 2002 en 2012 verdubbeld. Mede door de economische crisis kan deze groep huurders de huur of hypotheeklasten niet betalen, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Totale kosten overstijgen netto besteedbaar inkomen

Uit onderzoek van PBL blijkt dat meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens niet voldoende geld op hun rekening gestort krijgen om de woonlasten en de dagelijkse uitgaven te kunnen betalen. In 2012 liepen ruim 500.000 huishoudens risico op huur- en hypotheekachterstanden, doordat de totale kosten (netto woonlasten en levensonderhoud) de pan uit rezen. Tussen 2002 en 2012 steeg het aantal huurders dat de huur of hypotheeklasten niet meer kon betalen van 5% tot maar liefst 13%.

Tekort gedicht door spaargeld of bezuinigingen

Het gevolg van deze hoge kosten was dat deze het netto besteedbaar inkomen van huurders overstegen, waardoor de huishoudens maar moeilijk rond konden komen. Het tekort wordt vaak gedicht door een beroep te doen op spaargeld of door te bezuinigen op de eerste levensbehoeften, aldus PBL.

Huurverhogingen, inkomensdalingen en prijsstijgingen

De oorzaak van de hoge woonlasten hoeft niet enkel bij de huurverhogingen gezocht te worden. De inkomensdalingen en algemene prijsstijgingen spelen volgens PBL ook een belangrijke rol.

Gerelateerd nieuws

Lees ook