Wanneer kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

bron: Belastingdienst.nl

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens afgevraagd: Hoe zit dat nou met huurtoeslagen? Heb ik recht op huurtoeslag en hoeveel krijg ik dan? Is er een maximuminkomen wat ik mag verdienen en zijn er maximumeisen aan de maandelijkse huur die ik betaal?

Voorwaarden en wetgeving omtrent huurtoeslag

De huurtoeslag is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat huurders in verhouding niet teveel huur betalen. Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen bestaan er een aantal belangrijke regels. Tot op de dag van vandaag bestaan er nog steeds veel vragen over de regels met betrekking tot huurtoeslagen. Het is de bedoeling dat het onderstaande voor enige opheldering zorgt.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden wil je in aanmerking komen voor huurtoeslag:

  1. Je bent 18 jaar of ouder
  2. Jij, jouw eventuele partner en medebewoners staan ingeschreven bij de gemeente op jouw eigen woonadres
  3. Er staan geen andere personen ingeschreven bij de gemeente op jouw woonadres (behalve wanneer de woning wordt onderverhuurd)
  4. Jij bent in het bezit van de Nederlandse nationaliteit of hebt een geldige verblijfsvergunning evenals jouw eventuele partner en medebewoners
  5. Je huurt een zelfstandige woonruimte (eigen woon(slaap)kamer, keuken en toilet)
  6. Je huur is niet lager dan € 231,87 en hoger dan € 710,68 per maand (of als je jonger bent dan 18 jaar tussen de €223,42 en €414,02 per maand).
  7. Je voldoet aan de inkomenseisen die gesteld zijn voor het in aanmerking komen van huurtoeslag:
    • Alleenstaande: Een alleenstaande mag maximaal € 22.100 per jaar verdienen
    • Meerpersoonshuishouden: Een meerpersoonshuishouden mag maximaal € 30.000 per jaar verdienen
    • Je vermogen (bestaat o.a. uit spaargeld en aandelen) is niet hoger dan € 24.437
  8. Als je jonger bent dan 18 jaar is het in sommige gevallen wel mogelijk om voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Surf dan naar de belastingdienst.nl

De huur- en inkomensgrenzen zijn afhankelijk van de woonsituatie en kunnen per persoon verschillen. De bovenstaande cijfers zijn de meest voorkomende en gelden dus niet per definitie voor iedereen. Voor huurders onder de 18 jaar en huurders die de AOW-leeftijd hebben wijken de regels iets af.

Afwijkende situaties

Er zijn uitzonderingen gemaakt voor een aantal bijzondere gevallen. Bij de volgende situaties is het ontvangen van huurtoeslag mogelijk. Deze toeslag kan zelfs hoger oplopen dan de normale toeslag:

  1. Huishouden van 8 of meer personen
  2. Een persoon in het huishouden woont langer dan 1 jaar buitenhuis
  3. Aanwezigheid van een persoon in het huishouden die thuis wordt verzorgd
  4. Je bent jonger dan 23 jaar en iemand in het huishouden is gehandicapt
  5. Een persoon in het huishouden is gehandicapt en je woont in een aangepaste woning
  6. Je hebt een bijzonder inkomen en/of vermogen
  7. Je bent co-ouder

Voor een uitgebreide uitleg kun je terecht op de website van de belastingdienst, waar verschillende situaties worden behandeld. Bovendien is het mogelijk een simpele proefberekening te maken of je überhaupt in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Grens sociale huursector en vrije huursector

Wanneer je op zoek gaat naar een huurwoning kom je vast en zeker de termen sociale huursector en vrije huursector tegen. Het verschil is dat wanneer de prijs van een huurwoning lager is dan € 710,68 het om een huurwoning in de sociale huursector gaat. Huurwoningen met een prijs boven dit bedrag zijn huurwoningen in de vrije sector, wat de officiële grens bepaalt tussen deze twee termen.

Een huurwoning in de vrije sector is een woning waar in tegenstelling tot de sociale sector, geen subsidie voor wordt verstrekt en waarvoor geen huur-regulerende bepalingen gelden. Wanneer je in een huurwoning in de vrije sector woont of gaat wonen is het onmogelijk om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Lees ook: Huurprijs vs. WOZ-waarde: dit moet je weten

Gerelateerd nieuws

Lees ook