Woonbond: 'Geef huurder meer invloed op woningcorporatie'

bron: Nos.nl

Huurders willen meer zeggenschap over het beleid van hun woningcorporatie. Dit blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Woonbond afgelopen woensdag presenteerde. Als het aan de Woonbond ligt, wordt de grotere rol van huurders zelfs wettelijk vastgelegd.

Parlementaire enquête

De Woonbond hield haar onderzoek naar aanleiding van de vele schandalen die aan bod kwamen na een parlementaire enquête van eerder dit jaar. Deze was ingesteld nadat de Rotterdamse woningcorporatie Vestia in de financiële problemen kwam. Gaandeweg kwam aan het licht dat Vestia meer dan 2,7 miljard euro had verloren door huurdersgelden in te zetten op risicovolle financiële producten.

Diepgaand onderzoek

De bevindingen bij Vestia gaven aanleiding tot een diepgaand onderzoek naar andere woningcorporaties. Corporatiedirecteuren, commissarissen, toezichthouders, ambtenaren en politici werden onder ede verhoord over hun beleid. Uiteindelijk bleek dat meerdere woningcorporaties zich van dezelfde techniek hebben bediend als Vestia. Met haar peiling wil de Nederlandse Woonbond de opinie van de huurders achterhalen. De schade die woningcorporaties hebben opgelopen zal namelijk deels via hen moeten worden bekostigd.

Zeggenschap

De Woonbond baseerde haar onderzoek op een opiniepeiling onder 366 aaneengesloten huurdersverenigingen en 1.676 individuele leden. Hieruit kwam naar voren dat veel huurders ontevreden zijn over de rol die ze spelen binnen de uiteindelijke besluitvorming van de corporaties. Er is momenteel weinig inspraak op de huurprijzen van woningen en de jaarlijkse verhoging hiervan. De helft van de ondervraagden wil bovendien invloed kunnen uitoefenen op onderhoudswerkzaamheden. De aanpak van overlast was voor een derde van de betrokkenen van belang.

Gerelateerd nieuws

Lees ook