Waarom makelaars alleenstaanden niet langer kunnen weigeren

bron: Spits.nl

“Per direct te huur, bedoeld voor een stel.” Klinkt dit bekend? Verhuurderswensen maken het alleenstaanden vaak erg lastig om een huurwoning te bemachtigen via een makelaar. Een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens steekt hier nu een stokje voor.

Discriminatie

Makelaars krijgen regelmatig instructies van woningverhuurders met betrekking tot het type huurder dat zij in gedachten hebben. Stelletjes hebben hierbij in de regel de voorkeur boven alleenstaanden, vooral omdat zij makkelijker de huur kunnen opbrengen bij financiële tegenslagen. Ook eerdere ervaringen met huurders spelen vaak een rol in de voorkeur van huisbazen. Het College voor de Rechten van de Mens veroordeelt deze insteek en heeft inmiddels de eerste makelaar op het matje geroepen.

Huurwoning in Sneek

Aanleiding voor de uitspraak van het College is de klacht van een woningzoekende in Sneek. Deze alleenstaande man had via een huizensite contact opgenomen met een makelaar. Deze weigerde vervolgens om de man voor te dragen, omdat de verhuurder een voorkeur had voor stelletjes. De man nam hier geen genoegen mee en deed zijn beklag bij het College.

Makelaar op vingers getikt

Volgens de makelaar was de kritiek van de man onterecht. Het kantoor had met haar actie enkel gehoor gegeven aan de wens van de verhuurder en zou dus niets verkeerd hebben gedaan. Het College stelde echter vast dat verschillende contactpersonen binnen de makelaardij de man hadden verteld dat hij niet in aanmerking kwam voor de woning. Dit handelen valt onder de noemer van discriminatie. Welke consequenties er verbonden zijn aan het handelen van het makelaarskantoor is niet bekendgemaakt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook