IMF: ‘Markt voor huurwoningen moet op de schop’

bron: Nu.nl

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat weten dat de woningmarkt kan worden gestimuleerd door de markt voor huurwoningen op de schop te nemen. Vooral aanpassingen op het gebied van sociale huur en de wildgroei aan regelgeving wat betreft maximale huurprijzen zullen een sterk effect hebben. Zo stelt het IMF dat het aanbod van huurwoningen door minder regelgeving zal toenemen, waardoor de problemen zullen verminderen.

Schuldenlast relatief hoog in Nederland

Volgens het IMF wordt het vanwege het grotere aanbod eenvoudiger om een geschikte huurwoning te vinden. Hierdoor hoeft men zich niet in de schulden te steken om zo een koophuis te kunnen bekostigen. Het onderzoek van het IMF richt zich op Nederland, Ierland, Spanje en Denemarken. Opvallend is dat de schuldenlast van Nederlandse huizenbezitters het grootst is, ondanks het feit dat Nederlanders over relatief veel vermogen beschikken. Dit geld is echter vooral te vinden bij gepensioneerden met een lage hypotheek. Veel jongeren die een woning tijdens de hoogtijdagen van de woningmarkt kochten zitten daarentegen met een flinke schuld.

Jongeren met schulden bijstaan

Enige tijd geleden adviseerde het IMF al om jongeren die te maken hebben met een flinke schuld bij te staan. Zo zouden er afspraken met schuldeisers moeten worden gemaakt en zouden de afdrachten aan pensioenfondsen eerlijker over de generaties moeten worden verdeeld.

Gerelateerd nieuws

Lees ook