74.000 euro boete voor misbruik sociale huurwoning

bron: RTL.nl

De arts die een sociale huurwoning in het centrum van Amsterdam 10 jaar lang heeft ingezet als praktijkruimte, is veroordeeld tot het betalen van een boete van 74.000 euro.

Misbruik

De boete dient te worden betaald aan de woningcorporatie Ymere, die de woning aan de arts verhuurde. Ymere had berekend dat de arts dergelijk bedrag bespaard heeft door hun sociale huurwoning als praktijk in te zetten. Een ‘echte’ praktijkruimte in het Amsterdamse centrum had in 10 jaar tijd 74.000 euro extra gekost aan huur. Naast de boete draait de medicus ook op voor de proceskosten, goed voor een totaalbedrag van 92.000 euro.

Winstafroming

De woningcorporatie verkreeg in 2008 jurisprudentie over het afromen van winst bij onderverhuur. Dit betekent dat huurders die hun woning onderverhuren, de winst moeten afdragen aan hun woningcorporatie. Met ingang van het laatste vonnis moeten huurders nu voortaan ook onterecht behaald financieel voordeel terugbetalen aan de corporatie. Of de veroordeelde arts nog tegen de uitspraak in beroep gaat, is onbekend.

Waarschuwing voor huurders

Volgens een woordvoerder van Ymere kan de uitspraak worden beschouwd als een waarschuwing voor andere frauderende huurders. De corporatie heeft in het verleden al vaker huurders succesvol voor de rechter gedaagd. In 238 eerdere processen kreeg de corporatie een woning weer terug toegewezen. Dit ging in de meeste gevallen om misbruik van de woning door het houden van wietplantages.

Gerelateerd nieuws

Lees ook