Huurwoningen in de hoofdstad onbetaalbaar

bron: Parool.nl

Steeds meer Amsterdamse huurders zijn genoodzaakt om te verhuizen naar omliggende gemeenten. De huurprijzen in de hoofdstad stijgen namelijk in zo’n rap tempo, dat een huurwoning er vrijwel onbetaalbaar dreigt te worden. Experts vergelijken Amsterdam inmiddels met een hotel: mensen willen er slechts een tijdje verblijven en trekken dan snel weer verder.

Kloof tussen huur en loon steeds groter

Gerjoke Wilmink, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), ziet dat de kloof tussen huurprijs en inkomen steeds groter wordt. Woningen worden duurder, terwijl de lonen gelijk blijven. Het is vooral de groep die wordt getroffen door de zogenaamde ‘ armoedeval’ die in de problemen komt. Zij houden met een maandelijkse huur van 710 euro vrijwel niets meer over. Maar ook de middeninkomens (40.000 euro per jaar) hebben moeite om de huur van tussen de 720 en 1050 euro te betalen.

Hoge huur gevolg van vrijere woningmarkt

Marja Elsinga, hoogleraar volkshuisvesting in Delft en Shanghai, wijt de grote huurstijgingen aan het vrijer laten van de woningmarkt. Amsterdam wil graag investeerders trekken en deze investeerders weten dat ze goed kunnen verdienen in Amsterdam. Hierdoor stijgen de huren. Volgens haar is het aan de stad zelf om te bepalen of dit al dan niet gewenst is.

Gerelateerd nieuws

Lees ook