Huurachterstand aftrekken van uitkering

bron: Metronieuws.nl

Woningcorporatie Rochdale is momenteel in Amsterdam-Zuidoost bezig met een proef waarbij achterstallige huur direct wordt ingehouden op de bijstandsuitkering. De corporatie werkt hiervoor samen met de Dienst Werk en Inkomen (DWI) van de gemeente Amsterdam. De Nederlandse Woonbond vraagt zich af of dit wettelijk wel is toegestaan en zou daarom graag een proefproces zien.

1 op de 3 huiszettingen voorkomen

Ongeveer een derde van alle Nederlandse huurders met een huurachterstand ontvangt een bijstandsuitkering. Daarom startte Rochdale een proef waarbij de openstaande huur, plus een bepaald bedrag voor een afbetalingsregeling, direct van de uitkering werd afgetrokken. In totaal gaat het om een groep van 132 Amsterdamse huurders. Het inhouden van de huur gebeurt op het moment dat de zaak normaal gesproken naar de deurwaarder zou gaan. Naar eigen zeggen kan de woningcorporatie met deze werkwijze één op de drie huisuitzettingen voorkomen.

Hellend vlak

Ronald Paping, directeur van de Woonbond, noemt de proef echter ‘een hellend vlak waarvan het eind niet te overzien is’. Hij vreest dat er in de toekomst meer organisaties zullen proberen om opstaande bedragen op deze manier te incasseren. Hij wijst hierbij onder andere op energiebedrijven en zorgverzekeraars. SP-wethouder Arjan Vliegenthart was eerder al van mening dat het handelen van woningcorporatie Rochdale ‘op de rand balanceert van wat juridisch acceptabel is’.

Gerelateerd nieuws

Lees ook