Steeds meer sociale huurwoningen op vrije markt

bron: fd.nl

Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat steeds meer sociale huurwoningen op de vrije markt terechtkomen. Hoewel de vraag naar betaalbare woningen groot blijft, is de gemiddelde kale huurprijs van sociale huurwoningen sinds eind 2012 met 12 procent gestegen. Voor nieuwe huurders steeg deze zelfs met 29 procent.

Huur 15 procent corporatiewoningen boven de huurtoeslaggrens

Voor het onderzoek bestudeerde de Woonbond gedurende drie weken het aanbod van sociale huurwoningen in acht grote woningmarktgebieden. Hier steeg de gemiddelde kale huur naar 605 euro per maand. Bij 15 procent van de woningen kwam de huurprijs zelfs boven de 710 euro per maand uit. Dit houdt in dat deze huurders niet in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Lastig om betaalbare huurwoning te vinden

Veel woningcorporaties verhogen de huur tot een bedrag waarbij de woning nog net binnen de sociale huursector valt. 7% van de woningen binnen het onderzoek had een huurprijs die minder 20 euro onder de huurtoeslaggrens ligt. Ronald Paping, directeur van de Woonbond, noemt de prijsstijgingen op de huurwoningmarkt zorgwekkend. Door de hoge huurprijzen is het voor mensen met een laag inkomen nog lastiger geworden om een betaalbare huurwoning te vinden.

Bron: fd.nl

Gerelateerd nieuws

Lees ook