Minder leegstand en meer betaalbare huurwoningen

bron: Cobouw.nl

Het kabinet hoopte met het ombouwen van leegstaande kantoorpanden tot huurwoningen hét antwoord te hebben gevonden op de schaarste op de woningmarkt. Daarnaast ging men ervan uit dat marktpartijen vanzelf zouden investeren in de bouw van huurwoningen in het middensegment wanneer corporaties zich zouden terugtrekken. De praktijk blijkt toch anders. Daarom kondigde minister Blok deze week enkele nieuwe maatregelen aan.

Loslaten van woningwaarderingsstelsel en verhuurdersheffing

Ondanks de genoemde maatregelen blijft een groot deel van de ongebruikte gebouwen leegstaan. Daarnaast zien we dat er nauwelijks nieuwe woningen met een huur tussen de 711 en 950 euro per maand worden bijgebouwd. Daarom wil minister Blok het ombouwen van kantoren en zorginstellingen verder stimuleren door het woningwaarderingsstelsel en de verhuurdersheffing in bepaalde gevallen los te laten. Investeringen in de bouw van kleine energiezuinige woningen met een huur lager dan 580 euro wil hij op dezelfde manier belonen.

Behoefte aan kleine luxe woningen voor starters

Frank van Blokland, directeur van de Vereniging Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN), is blij met de plannen. In tegenstelling tot de voorspelling van het Economisch Instituut voor de Bouw, verwacht Blokland dat de plannen een flinke stimulans zullen vormen. Zo is er volgens hem in Nederland veel behoefte aan kleine luxe woningen voor goedverdienende starters. Momenteel is de bouw van deze appartementen echter niet erg lucratief, aangezien huurders met het huidige woningwaarderingsstelsel maximaal 711 euro per maand mogen vragen. Met het nieuwe waarderingsstelsel komt hier verandering in.

Gerelateerd nieuws

Lees ook