Sociale huurwoningen fors duurder geworden

bron: Ad.nl

De huurprijzen in Utrecht zijn de afgelopen vier jaar gemiddeld met 30 procent gestegen. Dat concludeert de SP op basis van cijfers van Woningnet. Vooral de huren van kleinere woningen zijn fors omhoog gegaan. De partij hoopt daarom dat de provincie wil helpen bij het ombouwen van leegstaande panden tot betaalbare woningen.

Gemiddelde huurprijs bedraagt 618,13 euro

De gemiddelde huurprijs in Utrecht bedraagt momenteel 618,13 euro per maand, terwijl deze vier jaar geleden nog 476,44 was. Van sommige woningen is de huurprijs zelfs meer dan verdubbeld. Zo werden sommige woningen in Lombok twee maal zo duur nadat ze waren gerenoveerd. Ook werd de huur door veel woningcorporaties fors verhoogd op het moment dat de vorige verhuurders vertrokken.

Woningcorporaties schuiven kabinetsmaatregelen af

Tim Schipper, fractievoorzitter van de SP, is van mening dat woningcorporaties de kabinetsmaatregelen afschuiven op hun huurders. Vooral de verhuurdersheffing tikt volgens hem flink aan. Als gevolg van deze nieuwe heffing moeten woningcorporaties die meer dan tien sociale huurwoningen verhuren, een heffing over de woningwaarde betalen. Veel huurders geven momenteel 40 tot 50 procent van hun inkomen uit aan de huur, terwijl het Nibud adviseert niet meer dan 25 tot 30 procent te betalen. Schipper verwacht dan ook dat steeds meer huurders zullen aankloppen bij de schuldhulpverlening.

Gerelateerd nieuws

Lees ook