Kindvriendelijk wonen in de stad? Het kan!

bron: Huurwoningen.nl

Grote steden tellen meer en meer jonge gezinnen. Was het stichten van een gezin voorheen voor veel twintigers en dertigers aanleiding om naar een dorp te verhuizen, tegenwoordig blijven jonge stellen steeds vaker in de stad wonen nadat ze kinderen hebben gekregen. Uit een vorige week gepresenteerde studie van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dan ook dat de bevolking in de grote steden steeds sneller groeit. Huurwoningen brengt de populairste gemeenten onder gezinnen in kaart en zet de meest kindvriendelijke wijken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op een rij.

Wonen met kinderen: Nederland in kaart

Zoek hieronder eenvoudig op hoe populair uw gemeente – of die waar u eventueel naartoe zou willen verhuizen – is onder huishoudens met kinderen. Koploper in dit overzicht is Urk, met een aandeel van bijna 40% aan gezinnen met kinderen tot 12 jaar.

IJburg, Amsterdam: wonen op een eiland

Deze nieuwe stadswijk bestaat uit een aantal kunstmatig aangelegde eilanden in het IJmeer en vormt de wijk met het hoogste percentage kinderen van Amsterdam. IJburg biedt vele mogelijkheden om met de kinderen te recreëren, zoals het grote Theo van Goghpark en het strand IJburg. Op dit stadsstrand vind je onder meer het horecapaviljoen Blijburg, waar ’s zomers vele Amsterdamse ouders met hun kinderen te vinden zijn. Ook zijn hier diverse (water)sportverenigingen gevestigd. Op IJburg vind je vooral grotere woningen en de wijk scoort zeer goed op het gebied van veiligheid.

De Middenmeer, Amsterdam: groen en veilig

Al zijn er grote verschillen tussen de diverse buurten van de Watergraafsmeer, duidelijk is dat er vele kindvriendelijke buurten zijn. Met name de welvarende Middenmeer betreft een geliefde woonomgeving voor stellen met kinderen. Het aandeel (jonge) kinderen stijgt dan ook gestaag. Naast de ruime beschikbaarheid van scholen en oppasvoorzieningen kent de buurt vele speelplekken, waar kinderen zich veilig kunnen vermaken op straat.

Bekijk alle huurwoningen in de Watergraafsmeer

Molenlaankwartier / Schiebroek, Rotterdam: ruimte en recreatie

Het groene Molenlaankwartier is ruim opgezet en staat dankzij de vele parkjes en singels ook wel bekend als ‘tuinstad’. Niet alleen herbergt de wijk een eigen park dat grenst aan de Rotte (het Molenpark), ook het Lage Bergse Bos is snel en gemakkelijk te bereiken.

De wijk Schiebroek, gelegen bij de Bergse Plassen, is een aantrekkelijk en groen woongebied voor gezinnen. Dankzij de omringende recreatiegebieden zoals het Schiebroekse Park, Melanchtonpark, Wilgenplaspark, Plaswijck en de Bergse Achterplas hoeven kinderen zich niet te vervelen. En dan is er ook nog de kinderboerderij De Wilgenhof! De nabije omgeving van Schiebroek biedt de voordelen van de stad met een ruim aanbod op het gebied van zowel basis- als middelbaar onderwijs en kinderdagverblijven. Ook aan potentiële vriendjes en vriendinnetjes geen gebrek: een derde van de huishoudens heeft kinderen en maar liefst een vijfde van de bevolking is tussen de 0 en 15 jaar oud (bron: CBS).

Bekijk alle huurwoningen in het Molenlaankwartier en Schiebroek

Kralingen, Rotterdam: welvarend en groen

Van oudsher vormde Kralingen de overgang van de stad naar het ‘groene buiten’ en nog steeds geeft de hoeveelheid bomen en groen deze wijk karakter. Het nabij gelegen Kralingse Bos is het grootste stadspark van Rotterdam en kent zowel bos, velden, ligweiden als water: de Kralingse Plas. Het gebied is al eens uitgeroepen tot Beste Openbare Ruimte van Nederland (2007). Door de grote hoeveelheid oude bomen zijn er veel bosvogels te vinden, zoals de ransuil, nachtegaal en grote bonte specht. Een heerlijk gebied om met de kinderen te wandelen en de natuur te ontdekken. Ook wat betreft voorzieningen als scholen en kinderopvang is er Kralingen keuze genoeg.

Bekijk alle huurwoningen in Rotterdam Kralingen

Ypenburg, Den Haag: kindvriendelijk wonen op een voormalig vliegveld

Ypenburg is een Vinex-locatie, ontwikkeld op de plaats waar zich vroeger het gelijknamige vliegveld bevond. Dit jongste stadsdeel van Den Haag wordt door relatief veel gezinnen met jonge kinderen bewoond. Omdat er veel kinderen in het stadsdeel wonen is spelen een zeer belangrijk item binnen het stadsdeel. Waar landelijk een norm van 3% speelruimte wordt gehanteerd, is in Ypenburg maar liefst 7% van de openbare ruimte geschikt om te spelen. Naast de grote speelgelegenheid kunnen kinderen meedoen aan vele activiteiten zoals sporten, koken, knutselen, dansen en toneelspelen. In de vakanties worden er nog tal van andere activiteiten georganiseerd, zoals voetbaltoernooien, sport- en speldagen en leuke uitstapjes. Ook voor de allerjongsten tussen de 0 en 6 jaar worden de nodige activiteiten georganiseerd. Dit maakt het voor kinderen ook nog eens extra gemakkelijk om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te ontmoeten.

Leidsche Rijn, Utrecht: nieuwbouw en historie verenigd

Het stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht is één van de grootste ontwikkellocaties in Nederland, waar het overgrote deel van de huishoudens bestaat uit gezinnen met kinderen. Je woont hier overal dichtbij: centraal in Nederland, goed bereikbaar, midden in het groen en het Centrum van Utrecht binnen handbereik.

Als bewoner van Leidsche Rijn hoef je voor leuke activiteiten met de kinderen niet ver te zoeken. Zo vind je er een enorm stadspark (het Máximapark), de grootste speeltuin van de stad, diverse sportparken, mooie natuurgebieden en ook nog eens een zandstrand met schoon zwemwater voor warme zomerdagen. Naast vertier beschikt de wijk over alle nodige voorzieningen zoals scholen en kinderopvang.

Leidsche Rijn heeft een sterke eigen identiteit dankzij de handhaving van het oorspronkelijke landschap en de archeologische schatten die opdoken tijdens de bouw (zoals een 2000 jaar oude Romeinse weg, een Castellum en wachttorens). Al deze historische elementen zijn behouden en zijn zowel voor kind als ouder leuk om te bezoeken. Zo is Leidsche Rijn nergens alleen maar nieuw en heeft elke buurt zijn eigen sfeer.

Bekijk alle huurwoningen in Leidsche Rijn

Gerelateerd nieuws

Lees ook