Hoe gezond is jouw woonomgeving?

bron: International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity

Je woonomgeving kan weleens meer invloed hebben op je leven dan je denkt. Een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity toont namelijk aan dat omgevingsfactoren een positieve invloed kunnen hebben op een gezond gewicht. Huurwoningen zet de resultaten op een rij en bekijkt waar je het beste kunt wonen.

Gezonde omgevingsfactoren: welke zijn dat?

Zowel de (verkeers)veiligheid als de nabijheid van voorzieningen in je leefomgeving blijkt een significante positieve invloed te hebben op een gezond gewicht. Wanneer voorzieningen dichtbij zijn en je een veilig gevoel hebt over je buurt, zul je sneller de fiets pakken of lopen naar bijvoorbeeld de supermarkt of het station, zeker ’s avonds. De toegenomen dagelijkse lichaamsbeweging door het wandelen en fietsen heeft vanzelfsprekend een gunstig effect op het lichaamsgewicht.

Nabijheid van voorzieningen

Als het gaat om de nabijheid van een supermarkt en andere dagelijkse levensvoorzieningen scoort Haarlem het beste met een gemiddelde afstand van slechts 400 meter. Voor de kleinste afstand naar school moeten we het wat noordelijker zoeken: de eerste basisschool vind je het dichtst bij huis in Urk; voor het voortgezet onderwijs moet je in Schiermonnikoog zijn.

Ontdek hieronder hoe andere Nederlandse gemeenten scoren op gemiddelde afstand tot de supermarkt, dagelijkse voorzieningen, scholen, het treinstation of horeca.

Wat zegt het onderzoek nou eigenlijk?

De resultaten komen voort uit een internationaal onderzoek in maar liefst twaalf landen die zowel qua omgeving als cultuur van elkaar verschillen. Ongeacht deze verschillen kwamen overal dezelfde gunstige effecten van de genoemde omgevingsfactoren op het BMI (Body Mass Index, deze geeft het gewicht in verhouding tot lichaamslengte aan) naar boven. Het effect is natuurlijk indirect: de genoemde omgevingsfactoren hebben alleen een positief effect als je op basis hiervan ook daadwerkelijk vaker lopend of op de fiets naar je bestemming gaat.

Lees ook: Hoe ‘slim’ is jouw huishouden?

Gerelateerd nieuws

Lees ook