Slim afkoelen in huis? Koud kunstje!

Hoe houd je je huis koel met de stijgende temperaturen? Deze drie slimme tips kosten je geen tijd of geld, maar leveren des te meer op.

Tip 1: Warmtebronnen? De stekker eruit!

Je zou je verbazen als je wist hoeveel warmte elektrische apparaten veroorzaken. Het is met warm weer dan ook verstandig om je wasmachine en vaatwasser pas ’s avonds laat aan te zetten. Strijken en stofzuigen kun je natuurlijk al helemaal maar beter even uitstellen. Door een zomerse maaltijdsalade te maken (of lekker te barbecueën!) ontloop je de warmte van het fornuis of de oven. Zo maak je je ook nog eens veel minder druk en raak je niet oververhit! Laat ook de tv uit als het even kan – geniet in plaats daarvan lekker buiten van het zomerweer.

Tip 2: Blaas warme lucht naar buiten – verwelkom de koelte!

Zet tijdens de koelere ochtend- en avonduren je ramen en deuren open. Indien mogelijk kun je een ventilator in de opening van je raam of deur zetten om de warme lucht naar buiten te blazen. Door het kleine luchtdrukverschil dat hierdoor ontstaat zal er ook koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen.

Als je een bovenverdieping hebt, zet dan vooral hier de ramen wijd open in de koele uren. Warme lucht stijgt namelijk op en moet het bovenste gedeelte van het huis goed kunnen verlaten.

Zorg ervoor dat je overdag alle ramen en deuren gesloten houdt, zodat de warme buitenlucht zo min mogelijk naar binnen komt.

Tip 3: Doe-het-zelf airco

Heb je ruimte in je vriezer? Maak dan in een paar simpele stappen je eigen airco door een paar flessen water in te vriezen en deze voor een ventilator te plaatsen. De lucht die de ventilator langs de flessen blaast zal afkoelen en levert – zolang de flessen bevroren zijn - een aangename koele luchtstroom op.

Let erop dat je de flessen niet helemaal tot de rand vult met water: ze kunnen dan barsten. Ook is het aan te raden om de waterflessen in een bak te zetten zodat het gesmolten condenswater van de flessen opgevangen wordt.

Lees ook: 5 tips voor een groen huis met minimale inspanning

Gerelateerd nieuws

Lees ook