5 tips voor een groen huis met minimale inspanning

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Planten geven je huis niet alleen sfeer en rust, maar zijn ook nog eens reuzegezond doordat ze voor extra zuurstof zorgen. Bijna iedereen houdt wel van wat groen in huis! Helaas schiet de verzorging van onze planten er weleens bij in: we weten er te weinig van af of vergeten het simpelweg… met deze tips geniet je met een minimale inspanning van een fris en groen huis!

Tip 1: kies een plant met weinig dorst

Het zal geen verassing zijn dat de cactus koploper is als het gaat om een lage behoefte aan water. Maar met zijn stekels en robuuste vorm is het natuurlijk niet de meest gezellige plant die we ons voor kunnen stellen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven!

Vetplanten bijvoorbeeld hebben zeer weinig water nodig en zijn er in vele soorten.

Ook een sanseveria kan weken overleven zonder een gieter te hebben gezien. Aloë vera is met zijn geneeskundige krachten een plantensoort die de meesten van ons vast wel kennen. En laat het nou ook nog eens een ideale kamerplant zijn: drie tot vier weken zonder water overleeft hij gemakkelijk (en hij verliest daarbij niet eens zijn geneeskrachtige werking).

Een zeer decoratieve en onderhoudsarme plant is de cycaspalm. De wortels van deze plant zijn eerder gevoelig voor een overvloed aan water. Hetzelfde geldt voor de dracaena (ook wel drakenboom genoemd). Let er bij bovenstaande planten goed op dat je ze pas water geeft zodra de bovengrond goed droog aanvoelt, ze houden niet van een overdosis aan water…

Tip 2: kies voor de juiste plek

Ook al geef je genoeg water, een kamerplant die niet op de juiste plek staat, zal het niet naar zijn zin hebben. De ene plant heeft meer licht nodig dan de ander en ook zijn er planten die bijvoorbeeld slecht tegen tocht kunnen. Lees dus goed wat de beste standplaats voor de plant is. De cactus, sanseveria en dracaena zijn voorbeelden van planten die het uitstekend doen bij minder licht.

Tip 3: eten is leven – ook voor planten!

Ook al stellen sommige planten lage eisen als het gaat om water en licht, voor iedere plant geldt dat deze voldoende voeding moet kunnen halen uit de grond waarin deze staat. Vind je het te veel werk om je plant in verse potgrond te zetten? Dan kun je deze ook bijvoeding geven met kamerplantvoeding, die zowel beschikbaar is in vloeibare vorm als in tabletjes. Voor cactussen en (cycas)palmen is zelfs speciale voeding te koop, afgestemd op hun wensen.

Tip 4: zet je smartphone in

Misschien ben jij het type dat zelfs de minst dorstige plant nog vergeet water te geven. Of vergeet je het juist omdat het maar zo weinig nodig is… Maak het jezelf dan gemakkelijk en zet een herinnering in je telefoon!

Het bedrijf Parrot (met name bekend van de carkits) heeft zelfs een sensor ontwikkeld die de verzorgingsstatus van je plant meet (temperatuur, lichtsterkte, voedings- en vochtgraad van de bodem). Via een app op je smartphone krijg je een seintje wanneer de plant water of extra voeding noig heeft of verplaatst moet worden. Deze app beschikt hiervoor over een uitgebreide database aan planten met informatie over hun specifieke verzorgingswensen.

Tip 5: laat de pot het werk doen!

Heb je toch de voorkeur voor een plant die wat meer water nodig heeft, maar ben je bang dat je deze laat verdrogen? Koop dan een pot met ingebouwd waterreservoir – hiermee kan de plant naar behoefte water opnemen. Vergeet alleen het reservoir niet tijdig bij te vullen!

Ben je een echte designliefhebber en ben je bereid wat meer uit te geven? Het Nederlandse bedrijf Pikaplant verkoopt een prachtige ‘greenwall’ die over een bewateringssysteem beschikt. In de loop van 2015 brengen ze ook een dienblad op de markt dat je planten automatisch water geeft. Zelfs planten die je nooit water hoeft te geven behoren tot het assortiment!

Lees ook: Zonnepanelen op huurwoningen winnen aan populariteit

Gerelateerd nieuws

Lees ook