Huurprijs vs. WOZ-waarde: dit moet je weten

bron: Rijksoverheid.nl

Vanaf 1 oktober heeft de WOZ-waarde van je huurwoning een grote invloed op je huurprijs. Wat betekent dit precies, wat kan er voor jou veranderen en wat kun je doen om jouw huurprijs te verlagen?

De huidige situatie: te veel ruimte voor stijging van de huurprijzen

Je huurprijs wordt vastgesteld met het zogenaamde woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel het puntensysteem genoemd. Er zijn de laatste jaren nogal wat punten aan dit systeem toegevoegd. Dit maakt niet alleen de berekening van de huurprijs omslachtiger, maar geeft de huurprijs ook te veel ruimte om te stijgen.

Hoe wordt je huurprijs berekend vanaf 1 oktober 2015?

Op dit moment zijn onderdelen als de woonomgeving, hinderlijke situaties en de woonvorm van invloed op jouw maximale huurprijs. Deze punten worden per 1 oktober vervangen door de WOZ-waarde van de huurwoning. De WOZ-waarde gaat hiermee voor ongeveer 25 procent de maximale huurprijs bepalen, waardoor de populariteit en locatie van een huurwoning een grotere invloed krijgen.

Wat betekent dit voor jouw huurprijs?

De gemiddelde huurprijs in Nederland zal ongeveer gelijk blijven na 1 oktober, maar per gebied en wijk kan er het nodige veranderen. Woon je in een minder populaire wijk en/of stad maar betaal je op basis van de eigenschappen en omgeving van je woonruimte wel een hoge huur? Dan is de kans groot dat de maximaal toegestane huur vanaf oktober zal zakken.

Kom jij in aanmerking voor een lagere huurprijs?

Betaal je de hoofdprijs voor je huurwoning? Vraag dan de WOZ-waarde van je huurwoning op bij de gemeente of de verhuurder en bereken de maximale huurprijs op basis van het nieuwe puntenstelsel. Vanaf begin augustus vind je de nieuwe huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.

Hoe vraag je een eventuele huurverlaging aan?

Komt je maximale nieuwe huurprijs onder het bedrag te liggen dat je nu betaalt, dan heb je de mogelijkheid om je verhuurder een huurprijsverlaging voor te stellen. Verhuurders worden bovendien aangemoedigd om een eventuele wijziging van de huurprijs (op basis van het nieuwe woningwaarderingsstelsel) proactief met jou als huurder te bespreken.

Zet 1 oktober dus in je agenda als je denkt dat je te veel betaalt voor je huurwoning!

Meer weten over het woningwaarderingsstelsel? Lees dan hier verder.

Lees ook: Je huurwoning tijdens je vakantie onderverhuren: mag dat zomaar?

Gerelateerd nieuws

Lees ook