Bevriezen van de huurprijzen kost meer dan het oplevert

bron: PBL.nl

Het afschaffen van de jaarlijkse huurverhoging biedt geen oplossing voor huurders met betalingsproblemen. Het zou corporaties juist in financiële problemen kunnen brengen. Hoe kan dit?

Bevroren huurprijzen: een utopie voor de huurder

Een bevriezing van de huurprijzen zal de meeste huurders als muziek in de oren klinken: bijna alle huurders hebben jaarlijks te maken met stijgende huurprijzen. Zeker huurders die moeite hebben met het betalen van de huur zitten hier allesbehalve op te wachten. Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) toont met onderzoek aan waarom het bevriezen van huurprijzen geen goed idee is.

De echte oorzaak van stijgende betalingsproblemen: koopkrachtverlies

Tussen 2002 en 2013 is het percentage huurders met een te laag inkomen voor de betaling van de maandelijkse huurlasten gestegen van 5 naar 12 procent. Dit maakte het PBL vorige week vrijdag bekend. Uiteraard heeft de jaarlijkse huurprijsverhoging hierop enige invloed, maar de stijging is vooral te wijten aan een jaarlijks verlies van koopkracht. Door stijgende consumentenprijzen in combinatie met achterblijvende lonen nemen de financiële problemen onder huurders toe.

Slechts 1 procent van de huurders uit de problemen

Omdat de huurverhoging een relatief kleine invloed heeft op de betalingsproblematiek, neemt door bevriezing van de huurprijs het aantal huurders met een betaalrisico slechts met 1 procent af: van 12 naar 11 procent, om precies te zijn.

Financiële problemen voor corporaties – met alle gevolgen van dien

Een huurprijsbevriezing levert de gemiddelde huurder in de problemen dus relatief maar heel weinig op. Dit terwijl corporaties er letterlijk een zeer hoge prijs voor moeten betalen: zij zouden hierdoor zelfs zodanig in financiële problemen komen dat ze hun investeringen drastisch moeten verlagen of (meer) bezit moeten verkopen. Met alle gevolgen van dien voor de woonkwaliteit en het aanbod van huurhuizen.

Lachende derde: de huurder zonder betaalproblemen.

Slechts een klein gedeelte van alle huurders heeft te maken met betalingsproblematiek. Voor het overgrote gedeelte van de huurders zou een bevriezing van de huurprijs puur als een leuk extraatje komen waar de woningcorporaties een hoge prijs voor moeten betalen.

Meer weten over de jaarlijkse verhoging van de huurprijs? Lees hier alles over huurverhoging.

Gerelateerd nieuws

Lees ook