Gemeenten en corporaties maken het de vrije sector niet makkelijk

bron: IVBN.nl

De vraag naar huurwoningen in de vrije sector neemt toe, terwijl het aanbod achterblijft: gemeenten en corporaties belemmeren de ontwikkeling van dit woningsegment. Dat blijkt uit een rapport van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN). Een gezamenlijke aanpak door gemeenten, corporaties en beleggers is vereist om een optimale situatie te bereiken voor alle partijen – ook voor jou als huurder!

Toenemende vraag, relatief klein aanbod

Met name in de stedelijke gebieden is de vraag naar vrijesectorhuurwoningen toegenomen. Dit komt onder meer door de vergrijzing, de verhoogde mobiliteit op de arbeidsmarkt en een toegenomen populariteit van de steden als woonplaats. Het aanbod van huurwoningen in de vrije sector is echter relatief klein en vooral aanwezig om en nabij de grote steden. Dat laatste is vanzelfsprekend niet gunstig voor de huurprijzen.

Beleggers willen graag investeren

Gezien de toenemende vraag en het beperkte aanbod is de vrije sector zeer interessant voor institutionele beleggers, zeker in gemeenten waar de vraag groot is. Deze beleggers willen uiteraard dat hun investering een langdurig en stabiel rendement oplevert en zoeken hiervoor continu naar hoogwaardige locaties voor vrijesectorhuurwoningen.

Gemeenten vormen een belemmering

Gemeenten zijn bekend met de toenemende populariteit van huurwoningen in de vrije sector en willen de ontwikkeling hiervan dan ook stimuleren. Toch wordt er door gemeenten weer steeds vaker ingezet op de koopwoningensector. Vooral omdat deze sector financieel veel aantrekkelijker is: de grondprijzen voor koopwoningen liggen veel hoger en dus zijn de opbrengsten voor de gemeente bij de verkoop van grond voor koopwoningen veel groter.

Niet alleen de grondprijs speelt een rol, ook is er een gebrek aan geschikte nieuwbouwlocaties voor vrijesectorhuurwoningen. De beschikbare locaties zijn veelal van corporaties en soms ook van gemeenten.

Samen werken aan een goede langetermijnvisie

De oplossing om de vrije huursector een betere kans te geven is een goede samenwerking tussen corporaties, beleggers, ontwikkelaars en gemeenten. Zij dienen gezamenlijk een duidelijk en samenhangend langetermijnplan voor een wijk of gebied op te stellen. Zodoende kan de juiste samenstelling van koopwoningen, vrijesector- en sociale huurwoningen worden gerealiseerd die aansluit op de vraag. Dit beperkt ook nog eens de risico’s van de betrokken partijen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook