Smart Home: wat kan ons toekomstige huis allemaal?

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Een Jetsons-huis pure fantasie? Niets is minder waar! Een ‘Smart Home’ dat met je meedenkt is veel dichterbij dan je denkt. Huurwoningen geeft je een update over de laatste ontwikkelingen!

‘Internet of Things’: naadloze communicatie

Het gemak om alle apparaten en functies in jouw huis vanaf je telefoon te kunnen bedienen zal in de toekomst waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld zijn. Een Smart Home betekent namelijk meer dan alleen losse gadgets en slimme systemen voor in huis: er ontstaan pas echt interessante mogelijkheden zodra al deze alledaagse apparaten en systemen via het internet met elkaar en jouw smartphone of tablet verbonden zijn. Dit wordt wel het ‘Internet of Things’ genoemd.

Controle, waar je ook bent

Je komt aan op je werk of op school en de twijfel slaat toe: heb ik de verwarming wel uitgezet? De verlichting uitgedaan? Zit de voordeur op slot? Met een Smart Home is dit soort stress volledig verleden tijd: je pakt je smartphone erbij en checkt eenvoudig of je je huis goed hebt achtergelaten. Met een vingerbeweging zet je vergeten apparaten alsnog uit en zorg je ervoor dat ongenode gasten jouw huis niet zomaar binnen kunnen lopen.

Een huis dat met je meedenkt

Denk je eens in: je staat op en je espressomachine heeft al een kop koffie voor je gezet. Je smartphone geeft je een herinnering dat je je medicijnen nog niet hebt ingenomen. Bij het samenstellen van je outfit ontvang je meteen een kledingsuggestie op basis van het het weer en de temperatuur.

Het zijn slechts enkele mogelijkheden van Ambient Intelligent-systemen, die nog een stapje verder gaan dan alleen het naadloos verbinden van apparaten. Met behulp van sensoren worden je gedragspatronen en behoeften gedetecteerd om hier vervolgens automatisch op in te spelen en zo jouw leven makkelijker te maken.

Wat wil je? Vertel het maar!

Onze telefoons kunnen we al met onze stem bedienen, maar stembediening voor je huis spreekt toch net wat meer tot de verbeelding. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je verwarming aangaat wanneer je zegt dat je het koud hebt. Of een oven die op mondeling verzoek gaat voorverwarmen?

Ideaal op temperatuur

Je verwarming buitenshuis kunnen bedienen is natuurlijk handig, maar een slimme thermostaat kan nog veel meer. Bewegingssensoren herkennen in welke ruimtes bewoners aanwezig zijn en zorgen hier voor een aangename temperatuur. In kamers zonder activiteit wordt de verwarming automatisch uitgezet of op een lagere temperatuur ingesteld. De meest geavanceerde thermostaten herkennen zelfs hoe lang het duurt om een ruimte tot een bepaalde temperatuur te verwarmen. Zo heeft je huis exact de juiste temperatuur op het moment dat jij opstaat of thuiskomt van je werk.

Je huis als gezondheidscoach

Een Smart Home houdt zich ook bezig met de gezondheid van de bewoner. Zo kunnen we binnen afzienbare tijd slimme luchtreinigers verwachten die je huis niet alleen van schone lucht voorzien, maar je ook op tijd waarschuwen wanneer je last kunt krijgen van hooikoorts of andere allergieën. Ook op het gebied van koken en voeding kan slimme apparatuur ons helpen: wat dacht je van een magnetroncombinatie die je calorieën telt of een slimme keukenweegschaal die je suggesties geeft voor gezondere alternatieven voor gerechten die je maakt?

Sesam, open u

Onze auto kunnen we in de meeste gevallen met een druk op de knop van het slot halen. Waarom dan ons huis niet? Zeker als je met je handen vol zware boodschappen loopt of met een kind op je arm, kan het best een uitdaging zijn om je deur te openen. Slimme sloten brengen daar verandering in: hiermee is het mogelijk om je (voor)deur van het slot te halen of zelfs te laten openen zodra jij deze nadert.

Alleen stroom als het de bedoeling is

Velen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid energie die verloren gaat vanwege ongebruikte elektrische apparaten die wel continu op een stopcontact zijn aangesloten. Er zijn slimme stopcontacten in ontwikkeling die het gebruikspatroon van de aangesloten apparaten bijhouden en ongebruikte energievreters niet meer van stroom voorzien.

Ook wanneer er geen contact met een echte stekker gemaakt wordt, maar bijvoorbeeld met een vork of vinger, wordt er geen stroom afgegeven. Zeker met kinderen en huisdieren wel zo veilig!

Beauty and brains

Meer dan ooit wordt naast slimme functionaliteiten ook aandacht besteed aan het ontwerp van apparaten die je dagelijks gebruikt. Zodoende worden ze een mooi onderdeel van je inrichting in plaats van slechts een noodzakelijk apparaat. Smart en stijlvol dus!

Blijf jij graag op de hoogte van de laatste Smart Home-ontwikkelingen? Houd dan onze nieuwsberichten in de gaten.

Lees ook: Kerst bij jou thuis? Zo voorkom je stress!

Gerelateerd nieuws

Lees ook