Airbnb grijpt in tegen misbruik huurwoningen

bron: Volkskrant.nl

Steeds vaker worden reguliere huurwoningen van de markt gehaald om ze in plaats hiervan aan te bieden via Airbnb. En dat terwijl ook aan vrijesectorhuurwoningen een tekort dreigt. Gelukkig neemt Airbnb maatregelen.

Huisjesmelkers profiteren van Airbnb

Meer en meer huisjesmelkers halen woningen van de huurmarkt om deze vervolgens voor een betere prijs aan te kunnen bieden via Airbnb. Ze doen zich hierbij voor als particuliere verhuurder om zich zo aan regels voor veiligheid en (hotel)vergunningen te kunnen onttrekken. Deze ontwikkeling is uiteraard zeer ongunstig voor het aanbod van huurwoningen.

Poging om dubieuze verhuurders uit te bannen

Airbnb gaat daarom op de site vermelden of een woning wordt aangeboden door een echte particulier of door een commerciële verhuurder. Het bedrijf hoopt dat laatstgenoemde ongewenste verhuurders uiteindelijk van de website verdwijnen: Airbnb-gebruikers willen namelijk een authentieke ervaring in het huis van een local, geen onpersoonlijke overnachting in een dubieus hotel.

Wachten op het gewenste effect

In eerste instantie zijn alleen toeristen geholpen met deze aanpassing. Hopelijk betekent het op den duur ook dat het aanbod op de huurwoningmarkt niet langer wordt beperkt door tijdelijke verhuur aan toeristen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook