‘Meer investeringen nodig in middensegment huurwoningen’

bron: NVM

Deze week hebben de brancheorganisatie van vastgoedmanagers (VGM NL) en de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) voor het eerst gezamenlijk hun huurmarktcijfers gepresenteerd. Deze transparantie in de huurwoningmarkt is nog nooit eerder voorgekomen en levert dan ook interessante inzichten op. Vooral het structurele gebrek aan investeringen in het middensegment valt op.

Aanbod van huurwoningen in middensegment te klein

Het gebrek aan investeringen in het middensegment van de huurmarkt is al lange tijd gaande. Hierdoor beantwoordt het aanbod van huurwoningen in dit segment bij lange na niet aan de vraag. Met name in de grote steden is het bijna onmogelijk een woning van maximaal 1000 euro per maand te huren.

Het is voor middeninkomens bijna onmogelijk om hun woonwensen te realiseren, door de

combinatie van een ontoegankelijke koopwoningmarkt en het gebrek aan betaalbare huurwoningen. Wanneer het aanbod van geschikte huurwoningen voor deze inkomensgroep zou verbeteren, kan dit een goede verbinding tussen de huur- en koopsector vormen.

Transparantie op de huurmarkt is essentieel

Tot nu toe zijn de huurmarktcijfers nooit transparant geweest: consumenten, makelaars, marktpartijen en zelfs de overheid tasten hierover al jaren in het duister. Dit belemmert het optimaal functioneren van de huurmarkt, terwijl deze een groot deel van de totale woningmarkt vormt. Door middel van transparantie hoopt de NVM de woningmarkt beter te laten functioneren.

Volgens de NVM zouden Nederlandse huishoudens door deze verbetering een grotere keuzevrijheid krijgen om te huren of kopen, afhankelijk van de (financiële) leefsituatie. Door inzichten uit samengevoegde huurmarktcijfers kan het aanbod sterk verbeterd worden, te beginnen met het middensegment. Met een goede ondersteuning vanuit de gemeenten zou dit een betaalbare huurwoning voor veel mensen bereikbaarder maken.

Overige bevindingen

De gezamenlijke cijfers van VGM NL en de NVM bieden ook interessante inzichten in andere aspecten van de huurmarkt, waaronder de ontwikkeling van de prijzen. Deze zijn in het tweede kwartaal van 2015 een procent gedaald in vergelijking met het eerste kwartaal, maar liggen wel hoger dan het jaar ervoor. Weinig verrassend ligt de huurprijs in Amsterdam het hoogst, met gemiddeld 13,50 euro per vierkante meter. Het huren van een appartement is relatief duur: de gemiddelde huurprijs per vierkante meter is bijna 2 euro hoger dan die van een eengezinswoning

Gerelateerd nieuws

Lees ook