Meeste Nederlanders zijn blij met hun buurt

bron: CBS

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders tevreden is over de buurt waarin hij woont. Dit ondanks het feit dat er wel degelijk sprake is van veel overlast.

Minder sociale cohesie in de stad

Ruim 70 procent van de bevolking vindt dat buurtbewoners fijn met elkaar omgaan en een meerderheid voelt zich dan ook thuis bij de mensen in de buurt. Het aantal respondenten dat ook daadwerkelijk veel contact heeft met andere buurtbewoners, ligt echter een stuk lager: slechts 37,2% geeft aan dat dit het geval is.

Het gevoel van sociale cohesie is met name aanwezig in de kleinere woonplaatsen. In stedelijke gebieden ervaren minder mensen dat buurtbewoners prettig met elkaar omgaan, veel onderling contact hebben en elkaar helpen.

Veel overlast van auto’s en honden

Ook opvallend is dat meer dan 40 procent van de respondenten aangeeft veel last te hebben van overlast in de buurt. De top 3 van grootste overlastfactoren: auto’s die te hard rijden, hondenpoep en parkeerproblemen.

Rommel op straat, rondhangende jongeren, drugsgebruik (of handel hierin) en vandalisme aan straatmeubilair worden in mindere mate als storend ervaren. Ruim 5 procent ondervindt overlast van buurtbewoners.

Gerelateerd nieuws

Lees ook