Belastingdienst mag geen inkomensgegevens met verhuurders delen

bron: Raad van State

Verhuurders kunnen sinds 2013 inkomensgegevens van huurders opvragen bij de Belastingdienst, om zo te voorkomen dat sociale huurwoningen worden toegewezen aan scheefwoners. Een uitspraak van de bestuursrechter van de Raad van State maakt vandaag een einde aan deze mogelijkheid. De wettelijke basis voor deze verplichting aan de Belastingdienst is volgens de rechter onvoldoende.

Huurder komt in opstand

De zaak begon met het protest van een huurder, die zich verzette tegen het feit dat zijn inkomensgegevens werden verstrekt aan de woningverhuurder. De staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, stelde echter dat verzet niet mogelijk was, aangezien de Belastingdienst wettelijk verplicht zou zijn deze gegevens te verstrekken. Met deze verplichting probeert de staatssecretaris te voorkomen dat sociale huurwoningen worden verhuurd aan mensen die hier eigenlijk een te hoog inkomen voor hebben. Het protest van de huurder werd in eerste instantie dan ook verworpen.

Geheimhoudingsplicht Belastingdienst

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelt de huurder nu toch in het gelijk. De Belastingdienst mag gegevens die zij ontvangt namelijk alleen delen met anderen wanneer dit ‘uitdrukkelijk en duidelijk’ in de wet staat. Voor het delen van inkomensgegevens met verhuurders is zo’n wettelijke uitzondering niet gemaakt, waardoor er geen reden is om nu af te wijken van de wet. Het tegengaan van scheefwonen is voor de bestuursrechter niet voldoende: de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst weegt zwaarder.

Doorstroming scheefwoners cruciaal voor kabinet

Scheefwonen is al enige tijd een heet hangijzer in de Kamer. Het kabinet wil mensen met een te hoog inkomen voor de sociale huurwoning waarin ze wonen, stimuleren om een huis te kopen of zich te richten op de vrije huursector. Minister Blok (Wonen) verdedigde eerder deze week een wetsvoorstel om de doorstroming op de huurmarkt te stimuleren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook