Van kantoor naar woning: een veelbelovende trend

bron: Cobouw.nl

Het ombouwen van kantoren tot woonruimte kon de komende jaren weleens voor een grote uitbreiding van het sociale huurwoningaanbod gaan zorgen. Zowel particuliere als institutionele beleggers zijn erg welwillend om hierin te investeren, meldt het online bouwmagazine Cobouw.

Kleine woningen populair

Vooral kleine sociale huurwoningen zijn erg in trek als investering voor institutionele en particuliere beleggers. De Eindhovense projectontwikkelaar Tom Foolen legt uit dat het creëren van kleine woningen het meest rendabel is. Dit zowel vanwege de zeer grote vraag naar deze huurwoningen als het feit dat deze relatief de hoogste huuropbrengst opleveren per vierkante meter.

Grote steden

Zeker in steden als Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam wordt flink geïnvesteerd. In de laatste twee steden zijn veel leegstaande kantoren te vinden, die door hun ligging erg geschikt zijn voor transformatie. Voorbeelden hiervan zijn de voormalige Philipsfabriek in Eindhoven (616 woningen) en De Admiraliteit in Rotterdam (587 woningen).

In Amsterdam worden inmiddels meer nieuwe woningen door beleggers gerealiseerd dan door corporaties, niet in de laatste plaats door het op grote schaal ombouwen van oude kantoren.

Druk op woningmarkt verlicht

Het ombouwen van kantoren tot woonruimte verlicht op korte termijn de druk op de woningmarkt. De kunst van het ombouwen zit hem namelijk in de snelheid van de projectontwikkelaar: alleen bij een snelle realisatie zijn de financieringskosten in de hand te houden.

De toekomst van transformatie

Dat er nog heel wat kantoren zullen worden omgebouwd tot woning, staat vast. Of het hoge tempo waarmee dat op dit moment gebeurt vol te houden is, valt volgens Foolen lastiger in te schatten. Dit hangt mede af van de beschikbaarheid van geschikte gebouwen. Daarbij moeten beleggers geïnteresseerd blijven om in dezelfde mate te blijven investeren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook