Sociale huurwoningen verdwijnen uit populaire Amsterdamse wijken

bron: Parool.nl

Sociale huurwoningen dreigen geheel te verdwijnen uit populaire Amsterdamse wijken. Dit melden de Huurdersvereniging Amsterdam, de AFWC (Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) en de gemeente deze week.

Minder dan 35 procent

Twee jaar geleden kwam de gemeente met huurders en corporaties overeen dat er actie moet worden ondernomen als het percentage sociale huurwoningen in Amsterdam onder de kritische grens van 35 procent komt. In vele populaire Amsterdamse wijken ligt het aandeel van sociale huurwoningen van corporaties inmiddels onder deze grens. En het percentage blijft dalen.

Deze daling wordt veroorzaakt door woningcorporaties en particulieren die hun sociale huurwoningen verkopen, terwijl er nauwelijks nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Ook worden sociale huurwoningen die in het bezit zijn van particulieren in de vrije sector verhuurd zodra ze vrijkomen. Het gaat hierbij om de wijken Centrum Oost, Centrum West, Oud-West en De Baarsjes, Zuid, Buitenveldert en de Zuidas, De Pijp en de Rivierenbuurt, en IJburg.

Meningsverschillen

De huurdersvereniging, de AFWC en de gemeente zijn het erover eens dat veel Amsterdamse buurten geen gemengde wijken (meer) zijn. Over de ernst van de situatie verschillen de partijen van mening.

De huurdersverenigingen sturen sterk aan op een verkoopverbod van sociale huurwoningen, maar de corporaties en de gemeente zijn hier fel op tegen. Dit betreuren de huurdersverenigingen weer: "De ondergrens van 35 procent is voor de corporaties geen harde grens, wat het wel zou moeten zijn”, aldus Dingeman Coumou van Huurdersvereniging in het stadsdeel Centrum.

Geen beloftes

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties geeft aan wel in gesprek te willen gaan met de huurdersverenigingen. "We praten er de komende weken over verder", aldus voorzitter Egbert de Vries. Hij wil zich echter op geen enkele uitkomst vastleggen, omdat het met name in de binnenstad - en zeker de grachtengordel - simpelweg heel moeilijk is om sociale huurwoningen te realiseren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook