Eerste Kamer akkoord met Wet Doorstroming Huurmarkt

bron: Nu.nl

De Eerste Kamer is gisteren akkoord gegaan met nieuwe wetgeving voor een betere doorstroming op de huurmarkt. Binnen de Tweede Kamer heersen echter nog steeds de nodige zorgen over de te hoge huurstijgingen en het te beperkte woningaanbod.

Focus op betere doorstroom

De nieuwe huurwet is met name gericht op een betere doorstroming van de huurmarkt en een meer passende toewijzing van huurwoningen. Zo wil minister Blok dat minder mensen in een huurhuis blijven wonen dat te groot voor ze is, of in een (sociale) huurwoning die te goedkoop is in vergelijking met het inkomen.

Lees meer: Nieuwe huurwet is een feit, wat gaat er veranderen?

Fikse huurverhoging voor scheefwoners

Scheefwoners, die in vergelijking met hun inkomen (39.000 euro of hoger) een te goedkope woning huren, kunnen vanaf volgend jaar een flinke huurverhoging verwachten van maximaal vier procent plus inflatie. Hierbij worden gepensioneerden en gezinnen vanaf vier leden (ongeacht de samenstelling van het gezin) ontzien: zij krijgen niet te maken met deze maximale verhoging. Huurders die in een huis wonen waarvan de kwaliteit erg hoog is voor de prijs die ze betalen, kunnen een huurverhoging van maximaal 2,5 procent plus inflatie opgelegd krijgen.

Flexibeler huuraanbod

Om de huurmarkt flexibeler te maken, biedt de nieuwe huurwet de mogelijkheid voor tijdelijke huurcontracten tot twee jaar. Aan jongeren tot en met 27 jaar mogen ook tijdelijke contracten voor vijf jaar worden aangeboden, maar alleen voor onzelfstandige woonruimte (zoals kamers).

Prijsverschillen

De nieuwe huurwet biedt ook aandacht voor de grote prijsverschillen die zittende en nieuwe huurders voor een soortgelijke huurwoning betalen. De huurverhoging bij intreding van een nieuwe huurder wordt verlaagd.

Politiek blijft bezorgd

Verschillende politieke partijen zijn kritisch over de wet, onder andere omdat deze nog steeds een veel te hoge huurstijgingen mogelijk maakt. SP, GroenLinks, PVV en de Partij voor de Dieren stemden om deze reden tegen. Ook het te geringe aanbod van middeldure huurwoningen voor de middeninkomens veroorzaakt nog steeds de nodige zorgen bij de Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Lees ook