Huurverhoging voor lage inkomensgroepen beperkt

bron: Nu.nl

De huurverhoging van 1 juli wordt voor huurders met een laag inkomen beperkt tot maximaal 1 procent en in sommige gevallen zelfs helemaal achterwege gelaten. Dit bevestigde de Woonbond deze week op basis van communicatie met lokale huurdersorganisaties.

Sociaal huurakkoord

De Woonbond is als belangenbehartiger voor huurders blij met de beperking van de huurverhogingen. Deze ontwikkeling komt voort uit het sociaal huurakkoord dat vorig jaar gesloten werd met Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Wel waarschuwt de Woonbond dat de beperkte huurstijging niet meteen alle problemen oplost voor de vele huishoudens die moeilijk rondkomen. Ook middeninkomens, die wel te maken kunnen krijgen met een grotere huurverhoging, hebben het niet makkelijk.

Maximaal 1 procent

De totale huurstijging voor lage inkomens mag in de nieuwe situatie maximaal 1 procent zijn. De huurprijzen van sociale huurwoningen mogen – ongeacht het inkomen – maximaal 2,1 procent stijgen.

Vestia, één van de bekendste Nederlandse corporaties, kondigde al aan voor een deel van hun sociale huurders geen huurverhoging door te voeren. Het gaat hierbij meestal om nieuwe huurders die meer betalen dan hun buren in een vergelijkbare sociale huurwoning. De overige huurders krijgen een gemiddelde huurverhoging van slechts 1,25 procent. Mogelijk volgen andere corporaties dit voorbeeld van Vestia.

Gerelateerd nieuws

Lees ook