Je huurwoning tijdens je vakantie onderverhuren: mag dat zomaar?

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Het onderverhuren van je huurwoning tijdens je vakantie kan een leuk zakcentje opleveren, zeker als je lang op reis gaat. Maar mag dit eigenlijk wel? Huurwoningen legt uit waar je op moet letten om niet voor vervelende (en dure!) verrassingen te komen staan.

Wet vereist uitdrukkelijke toestemming

Het onderverhuren van een huurwoning, oftewel het doorverhuren van je woning aan een andere huurder, is bij wet verboden. Onderverhuren is alleen toegestaan wanneer je verhuurder hiervoor expliciet toestemming geeft. Wanneer je slechts een gedeelte van je woning verhuurt en je zelf ook in de woning verblijft als hoofdverhuurder, is deze uitdrukkelijke toestemming van de verhuurder overigens niet nodig. Maar deze situatie gaat natuurlijk niet op als je zelf op vakantie of (wereld)reis bent.

Laat je huurcontract je niet misleiden

In je huurovereenkomst staat meestal aangegeven dat het doorverhuren van je woning zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder niet is toegestaan. Doe je dit toch, dan handel je niet alleen in strijd met de wet, maar ook met je huurovereenkomst. Er wordt in dat geval gesproken van illegale onderverhuur. In dit geval kan de verhuurder het huurcontract door de rechter laten ontbinden en je zodoende uit de woning zetten.

Maar ook als het verbod op onderverhuren van je huurwoning niet in de huurovereenkomst staat opgenomen, mag je de woning niet zomaar onderverhuren: je hebt dan nog steeds expliciete toestemming van de verhuurder nodig.

Leg toestemming schriftelijk vast

Verbiedt je huurcontract je niet om de woning onder te verhuren? En heeft je verhuurder ook geen bezwaar? Dan kun je je huurwoning aan een andere verhuurder onderverhuren. Zorg er wel altijd voor dat de toestemming schriftelijk wordt vastgelegd en ondertekend door zowel jou als je verhuurder. Zo voorkom je eventuele problemen achteraf.

Financiële risico’s

Als je jouw huurwoning toch illegaal onderverhuurt zonder expliciete toestemming van je verhuurder, loop je verschillende risico’s. Niet alleen kan je huurcontract worden ontbonden, er kan ook sprake zijn van flinke bijkomende kosten. Je verhuurder kan bijvoorbeeld een onderzoeksbureau inschakelen om uit te zoeken of je de woning illegaal onderverhuurt en mag alle onderzoekskosten op jou verhalen. Ook moet je alle winst die je hebt gemaakt met illegale onderverhuur afdragen aan je verhuurder.

Lees ook: Huren op basis van Leegstandwet, ooit aan gedacht?

Gerelateerd nieuws

Lees ook