Amsterdamse sociale huurwoningen niet langer in de ‘uitverkoop’

bron: Parool.nl, AT5

Amsterdamse woningcorporaties zetten de rem op de grootschalige verkoop van sociale huurwoningen. Ook het overhevelen van deze woningen naar de vrije sector willen ze aanpakken. Dat meldt het Parool deze week.

‘Uitverkoop van de stad’

De verkoop van sociale huurwoningen is de huurdersorganisaties al langer een doorn in het oog, vooral vanwege het grote tekort aan betaalbare woonruimte. De regio Amsterdam heeft met gemiddeld 8,7 jaar de langste wachtlijst van Nederland voor sociale huurwoningen. Voor de binnenstad is deze wachttijd nog een stuk langer (zo’n 17 jaar). Onlangs vonden er al demonstraties plaats tegen de ‘uitverkoop van de stad’.

Rem op verkoop, nieuwbouw waar nodig

Woningcorporatie Rochdale heeft als eerste besloten de meest aantrekkelijke huizen niet of nauwelijks meer te verkopen of over te hevelen naar de vrije sector. Waar zij vorig jaar nog 350 woningen verkochten, zijn dit er dit jaar slechts 150. Vooral in wijken waar de hoeveelheid sociale huurwoningen snel afneemt, zoals Amsterdam-West en -Zuid, zal de corporatie geen huizen meer verkopen. Waar een tekort dreigt, belooft Rochdale huurwoningen bij te bouwen.

Ook andere Amsterdamse corporaties geven aan de massale verkoop van sociale huurwoningen te verminderen. Zo halveerde Eigen Haard de verkoop van 300 woningen vorig jaar tot 150 woningen dit jaar. De corporatie zegt deze trend door te zetten en waar nodig sociale huurwoningen bij te bouwen. Stadgenoot belooft hetzelfde, maar geeft geen details.

‘Belangrijk voor menging in de stad’

Hester van Buren, voorzitter van de raad van bestuur van Rochdale, geeft aan dat de beschikbaarheid van huizen voor de laagste inkomens in verschillende wijken “belangrijk is voor de menging in de stad”. Als excuus voor de grootschalige verkoop noemt zij de financiële positie van Rochdale, die niet te wensen overliet. Verkoop was nodig om deze te verbeteren, maar Van Buren zegt dat de woningcorporatie nu “genoeg vlees op de botten heeft om met minder verkopen toe te kunnen.”

Vijfduizend extra sociale huurwoningen

Niet alleen zal de uitverkoop van sociale huurwoningen drastisch worden verminderd, ook zullen er vijfduizend extra sociale huurwoningen bij worden gebouwd – in elk geval als het aan de PvdA ligt. Hiervoor wil de partij het reservepotje van het Amsterdamse Stimuleringsfonds voor Volkshuisvesting inzetten, waar 125 miljoen euro inzit. Dit meldt AT5 deze week. PvdA-factievoorzitter Marjolein Moorman: “De wachttijden voor een sociale huurwoningen zijn opgelopen tot 17 jaar. Laten we het fonds van 125 miljoen euro vooral gebruiken om de voorraad betaalbare woningen in deze tijd te vergroten.”

Lees ook:Sociale huurwoningen verdwijnen uit populaire Amsterdamse wijken

Gerelateerd nieuws

Lees ook